Nagy-Britannia fokozatosan betiltja a dohányzást

A londoni parlament második olvasatban elfogadta a dohánytermékek vásárlásának fokozatos betiltásáról szóló törvénytervezetet.

A Rishi Sunak miniszterelnök által tavaly ősszel előterjesztett törvénytervezet értelmében büntetendő cselekménnyé válik a dohánytermékek eladása azoknak, akik 2009. január 1-jén vagy később születtek. Ez azt jelenti, hogy minden évben nő azon személyek alsó korhatára, akik nem vásárolhatnak legálisan dohányterméket, így a jelenleg 14-15 éves korosztály sosem lesz jogosult dohányárut vásárolni. A jelenlegi brit szabályozás már most is csak 18 éven felülieknek engedélyezi a dohánytermékek eladását, de az új szabályozás hosszú távon az egész lakosságra kiterjeszti a tilalmat.

A törvénytervezetet az alsóház 383 igen szavazattal, 67 nem ellenében fogadta el a kedd éjszakai szavazáson. A tervezetet még a Lordok Házának is jóvá kell hagynia, majd a harmadik olvasatbeli vita után ismét az alsóháznak, de a Konzervatív Párt jelentős ellenállása ellenére is várhatóan elfogadják, mivel a Munkáspárt teljes mértékben támogatja azt. A javaslatot ellenző toryk - köztük Liz Truss volt miniszterelnök és külügyminiszter és Boris Johnson - azzal érveltek, hogy a fiatalok megfosztása a döntési szabadságtól infantilizálja a társadalmat, többük szerint pedig a törvény előtti egyenlőség elvét sérti.

Az új törvény a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes szabályozása lesz. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) adatai szerint a dohányzás a legtöbb megelőzhető halálozás okozója az országban, évente 80 ezer haláleset köthető a dohányzásból eredő betegségekhez, és a daganatos megbetegedések negyede is a dohányzás miatt alakul ki. A brit kórházakba csaknem minden percben bekerül egy-egy olyan páciens, aki dohányzástól betegedett meg. A dohányzásból eredő betegségek kezelése évente 17 milliárd font (7640 milliárd forint) többletköltséget jelent a brit gazdaságnak, és a masszív dohányosok kétharmada hal bele végül a függőség valamelyik következményébe.

A dohányosok aránya a 16 évnél idősebb korosztályban az elmúlt közel ötven évben folyamatosan csökken Nagy-Britanniában; 1975-ben a britek fele dohányzott rendszeresen, míg jelenleg ez az arány már nem éri el a 20 százalékot.

A törvénytervezet a legjelentősebb dohányzásellenes intézkedés az országban azóta, hogy 2007-ben a Munkáspárt vezette kormány megtiltotta a dohányzást minden zárt közösségi helyiségben, beleértve a munkahelyeket, közintézményeket és vendéglátóhelyeket. A Munkáspárt világossá tette, hogy ha az első körben megszavazott törvényjavaslat a következő választásig nem emelkedne még jogerőre, ők egész biztosan bevezetik azt.

Más országokban is érvényesülnek hasonlóan drasztikus törekvések a dohányzás visszaszorítására. Mexikóban például már egyáltalán nem lehet közterületeken és nyilvános helyeken cigarettázni, az új-zélandi kormány pedig szintén messzire eljutott az angliaihoz teljesen hasonló szabályozás elfogadásával, de végül heves parlamenti vitát követően visszavonták azt.

A brit kormányfő a Telex beszámolója szerint elmondta, hogy az egészségügyi minisztérium adatai szerint a brit dohányosok négyötöde húszéves kora előtt szokik rá a dohányzásra, és legtöbbjük élete végéig nem tud leszokni róla. Az országban a dohányzás okozza a legtöbb megelőzhető halálozást, a daganatos megbetegedések negyede, és csak Angliában évente 64 ezer haláleset köthető közvetlenül hozzá.

A legfrissebb uniós statisztikák szerint a magyar a negyedik legtöbbet dohányzó nemzet Európában. Majdnem minden negyedik honfitársunk naponta dohányzik itthon – számolt be az RTL augusztusban. A cigarettázók minden évben több mint kétszáz milliárd forintjába kerülnek az államnak, ekkora lyuk tátong a dohányzásból befolyt adók és a káros szenvedély miatti megbetegedések gyógyítására fordított összeg között. Az ELTE Pszichológiai Intézet Személyiség- és Egészségpszichológia Tanszékének tanára szerint a legjelentősebb népegészségügyi problémát ma Magyarországon a hagyományos dohánytermékek okozzák.

A Blikk által végzett közvélemény-kutatásban a magyar olvasók többsége, 53 százaléka támogatná a dohányzás teljes betiltását Magyarországon, míg 47 százalékuk megengedőbb lenne ebben a kérdésben.