A G7-országok megállapodtak a szénerőművek bezárásáról

A G7 csoport energiaügyi miniszterei technikai megállapodást kötöttek a széntüzelésű erőműveik 2030-as évek eleji leállításáról, amely fontos lépést jelent a fosszilis tüzelőanyagok használatának csökkentése felé.

A G7 országok energiaügyi miniszterei egyetértésre jutottak abban, hogy a 2030-as évek elejére megszüntetik a széntüzelésű erőműveik működését. Gilberto Pichetto Fratin, az olasz energiaügyi miniszter és a torinói találkozó elnöke szerint a technikai megállapodás már elkészült, és a végleges politikai döntést kedden hozzák nyilvánosságra.

A G7-országok elkötelezettségüket fejezték ki gazdaságaik szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése mellett, és a végső közleményben részletezik majd az ehhez kapcsolódó kötelezettségvállalásokat. Pichetto kiemelte, hogy fontolóra veszik az orosz cseppfolyósított földgáz Európába irányuló importjának korlátozását is.

Az ENSZ tavalyi COP28 éghajlat-változási csúcstalálkozóján kijelölt irányvonalakkal összhangban a G7-megállapodás célja a fosszilis tüzelőanyagok, különösen a nagy mértékben szennyező szén fokozatos kivezetése. Olaszországban a villamos energia 4,7%-a származik széntüzelésű erőművekből, de a tervek szerint 2025-re lekapcsolják ezeket az erőműveket, Szardínia kivételével, ahol 2028-ra tervezik ezt.

Németországban és Japánban még jelentős mértékben támaszkodnak a szenre, ahol tavaly a villamos energia több mint 25%-a szénből származott. A G7-országok korábban is vállalták, hogy prioritást adnak a szénalapú energiatermelés megszüntetésének konkrét lépéseire, bár konkrét határidőt korábban nem tűztek ki.

Az olasz napirenden az atomenergia és bioüzemanyagok kérdése is előkelő helyet kap, mint lehetőségek az energiatermelés és közlekedés szén-dioxid-mentesítésére. Emellett információk szerint kedden bejelenthetik azt is, hogy 2030-ig hatszorosára kell növelni az akkumulátor kapacitását a 2022-es adatokhoz képest, ami kulcsfontosságú lenne a megújuló energiaforrások tárolása és az energiaellátás stabilitása szempontjából.