Trump újraválasztása és a kínai gazdaság jövője

Az Oxford Economics elemzése szerint Donald Trump újraválasztása jelentős hatással lehet a kínai gazdaságra, különösen ha az elnök újra vámszigorításokat vezetne be. A londoni elemzőműhely két különböző forgatókönyvet vázolt fel, amelyek közül az egyik, a "korlátozott Trump-forgatókönyv" 35 százalékos valószínűséggel, míg a "teljes körű Trump-forgatókönyv" csak 5 százalékos eséllyel valósulhat meg.

A "korlátozott Trump-forgatókönyv" esetében a modellszámítások szerint az amerikai államadósság-ráta 2033-ig 4,5 százalékponttal nőne, és 2026-tól 25 százalékos célzott pótvámokat vezetnének be Kína és az Európai Unió fém- és járműipari szektoraira, valamint további vámokat alkalmaznának a kínai vegyipari, elektronikai és gépipari termékekre.

A "teljes körű Trump-forgatókönyv" még nagyobb költségvetési kiadásokkal és adócsökkentésekkel számol, ami 2028-ra 1,5 százalékponttal növelné az amerikai GDP-arányos államadósság-rátát. Ebben a forgatókönyvben a szövetségi államháztartás jelentős vámbevételekhez jutna, amelyek 2033-ig 2,2 százalékponttal csökkentenék az adósságrátát.

Ez a változat 2026-2027-ig 60 százalékos amerikai vámokat feltételez a kínai importra, és 10 százalékos pótvámot vetne ki más jelentős kereskedelmi partnerekkel szemben. Kína válaszként 40 százalékos büntetővámot vetne ki az amerikai árukra, korlátozná az Egyesült Államokba irányuló turizmust és 2026-ban egyszeri intézkedésként 10 százalékkal leértékelné a jüant a dollárhoz képest.

A "korlátozott Trump-forgatókönyv" enyhe világgazdasági kihatásokkal járna, a globális GDP-érték 2027-ig 0,2 százalékkal még meg is haladná az alapeseti előrejelzést, de 2030-ra 0,2 százalékkal elmaradna attól. Ezzel szemben a "teljes körű Trump-forgatókönyv" jelentős világgazdasági veszteségeket okozna, a globális GDP-érték 2028-ra 1,3 százalékkal lenne alacsonyabb az alapeseti prognózisnál.

Kína különösen nagy vesztes lenne ebben a helyzetben, a kínai GDP-veszteség 2028-ra 1,8 százalék körül lenne. A "teljes körű Trump-forgatókönyv" megvalósulása esetén az átlagos amerikai importvámszint 6,5 százalékponttal emelkedne, ami jelentős növekedés lenne a jelenlegi 2,5 százalékos súlyozott átlaghoz képest. A világkereskedelem értéke 2030-ra körülbelül 6 százalékkal maradna el az alapeseti várakozástól.