Az EP-választás csúcsjelölti vitájának összefoglalója

Maastrichtban került sor az Európai Parlamenti választások csúcsjelöltjeinek első vitájára, ahol az uniós pártcsaládok képviselői csaptak össze. A Politico által szervezett eseményen a résztvevők egymásnak is feltehették kérdéseiket, ami élénk vitákat generált.

Az Európai Néppárt csúcsjelöltje, Ursula von der Leyen a legtöbb kérdést kapta, és többek között az EU zöld technológiákban betöltött vezető szerepének megőrzését, valamint a védelmi iparba való befektetést emelte ki. Az uniós kvázikormány elnökeként a zöld csomag visszanyesésével kapcsolatos kérdésekre válaszolva kiemelte, hogy az EU már több energiát nyer szélből, mint gázból. A magyarországi és lengyelországi támogatások befagyasztásáról szólva pedig elmondta, hogy néhány reform után 10 milliárd eurót tettek elérhetővé, ami a zárolások harmadát jelenti.

Von der Leyen nem zárta ki az együttműködést a konzervatív-euroszkeptikus ECR-rel, de határozott nemet mondott az Alternatíva Németországnak párttal való összefogásra. Nicolas Schmit, az Európai Bizottság tagja szerint a jogok feladása, amelyekért az Európai Bizottság küzd, nem elfogadható, és a fiataloknak biztonságot kell adni a munkahelyek és életszínvonal terén.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann a gazdák zöld átmenet iránti igényét és a bürokrácia csökkentésének szükségességét hangsúlyozta, valamint a közös védelempolitika fontosságát emelte ki. Orbán Viktor külpolitikai vétójogának feladásával kapcsolatban pedig azt mondta, hogy Magyarország esetében látszik, mi történik, ha egy tagállam mindent megállíthat.

Bas Eickhout, a zöldek társjelöltje a demokrácia védelmét és a zöld ügyek melletti kiállást emelte ki, míg Maylis Roßberg a demokrácia, a kisebbségek és az éghajlat melletti szavazás fontosságát hangsúlyozta.

Anders Vistisen, az Identitás és Demokrácia vezérszónoka szerint Brüsszel egy mocsár, és az EU-nak nem megválasztott bürokratái egy föderalista szuperállamot építenek. A védelempolitika szerinte a NATO feladata, és Dánia a pártjával duplaannyi segítséget adott Ukrajnának, mint Franciaország, Olaszország és Spanyolország együtt.

Walter Baier, a szélsőbaloldaliak csúcsjelöltje az albérletárak plafonjának bevezetését és a nagy internetes platformok korlátozását javasolta, valamint azonnali tűzszünetet sürgetett az orosz agresszióval szemben.

Valeriu Ghilețchi az Európai Keresztény Politikai Mozgalom képviselője az európai keresztény értékek, az emberi méltóság és a családok támogatásának fontosságát emelte ki, és az egység a sokszínűségben mottóra hivatkozva elutasította az egyhangú külügyi döntéshozatal megszüntetését.