Az amerikai fegyversegély önmagában nem elegendő Oroszország legyőzéséhez

A 60 milliárd dolláros amerikai segélycsomag segíthet megtörni az orosz előrenyomulást, de a háború kimenetelét végül a bevethető katonák száma fogja eldönteni.

Az Egyesült Államok Kongresszusa jóváhagyta a több mint 60 milliárd dolláros támogatási csomagot Ukrajna számára, amelynek célja az orosz támadásokkal szembeni védekezés támogatása. A segély részeként bizonyos készletek már elérhetők voltak lengyelországi és más európai raktárakban, hogy gyorsan átadhassák azokat az ukrán erőknek.

Ukrán illetékesek és katonák azonban úgy vélik, hogy az amerikai katonai segély önmagában nem javítja jelentősen Kijev helyzetét a fronton. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter elismerte, hogy az amerikai katonai segély egyedül nem lesz elegendő Oroszország legyőzéséhez. Egy másik ukrán illetékes szerint a segélyben szereplő tüzérségi lövedékek, lőszerek és légvédelmi eszközök lassíthatják az orosz előrenyomulást, de nem állítják meg azt.

Az ukránok nem számítanak arra, hogy a jövőben olyan jelentős támogatást kapnak, mint eddig. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megjegyezte, hogy az ukránoknak jelenleg egy tüzérségi lövedékük jut minden tíz orosz lövedékre, és bár az arány javulni fog, a paritás nem fog megvalósulni.

Andrij Zagorodnyuk, a kijevi Védelmi Stratégiák kutatóközpont igazgatója és volt védelmi államtitkár, optimistább a helyzettel kapcsolatban. Ő úgy véli, hogy az amerikai segély elegendő lesz ahhoz, hogy megtörje Oroszország lendületét.

A segély azonban nem nyújt megoldást a kijevi vezetés másik nagy dilemmájára: a bevethető katonák számára. A háború alakulását végül az állomány létszáma fogja meghatározni.

Amerikai fegyverszállítási szerződések révén Ukrajna hozzájuthat Patriot légvédelmi rendszerekhez, tüzérségi lövedékekhez, drónokhoz, drónelhárító fegyverekhez, valamint harci gépekre szerelhető levegő-levegő rakétákhoz. Ezeket az eszközöket azonban évek múlva kapja meg az ukrán hadsereg, mivel a finanszírozást az Ukrajna Biztonsági Segélyezése Kezdeményezés program kezeli, amely a Pentagon által megrendelt új fegyverek legyártására irányul, nem pedig a már létező készletekből történő szállításra.