A cseh rendőrség szerint Moszkva felelős a vrbeticei robbantásokért, de vádemelés nem történik

A cseh hatóságok szerint bizonyított, hogy az oroszok felelősek a tíz évvel ezelőtti robbantásokért Vrbetice-ben, azonban a vádemelés elmarad, mivel az orosz fél nem működik együtt a nyomozásban.

A cseh rendőrség állítása szerint a GRU, az orosz katonai hírszerzés tagjai okozták a robbanásokat a Vrbetice-i lőszerraktárban. A szervezett bűnözés elleni rendőrségi központ (NCOZ) szóvivője Prágában jelentette be, hogy a bizonyítékok hiánya miatt nem emelnek vádat, mivel az oroszok nem működnek együtt a nyomozásban.

A cseh hatóságok szerint a külföldi kémek célja az volt, hogy megakadályozzák a Vrbetice-ben tárolt fegyverek és lőszerek eljutását azokra a területekre, ahol az orosz hadsereg is aktív. A cseh rendőrség által gyanúsított két orosz állampolgár ugyanazok, akiket a Salisbury-i Novicsok-mérgezési ügyben is említenek.

A 2014-es robbanások során két ember vesztette életét, és jelentős anyagi kár keletkezett. A helyszínen maradt robbanószerkezeteket csak évekkel később sikerült hatástalanítani.

A cseh kormány 2018-ban tette közzé a vádakat Oroszországgal szemben, amelyeket Moszkva visszautasított. A diplomáciai viszály következtében mindkét ország kiutasított diplomákat. 2021-ben a cseh képviselőház felszólította az akkori miniszterelnököt, Andrej Babiš-t és kormányát, hogy követeljenek kártérítést az okozott károkért.

Az ENSZ megfigyelői szerint a Harkivban év elején talált rakétatörmelék Észak-Koreából származik, a Hvaszong-11 sorozathoz tartozik, ami sérti az országra vonatkozó fegyverembargót, és arra utal, hogy Oroszország indíthatta a rakétát orosz területről. Az ENSZ-szankciók 2006 óta vannak érvényben Észak-Korea ellen, amelyeket azóta többször is megerősítettek. A vizsgálatot végző szankciómegfigyelők Ukrajnába utaztak, hogy tanulmányozzák a roncsokat, de nem találtak bizonyítékot arra, hogy a rakéta orosz gyártmány lenne. Az ukrán hatóságok által nyújtott adatok alapján feltételezik, hogy a rakétát Oroszországból indították. Ha ez igazolódik, és ha az orosz erők kezelésében volt a rakéta, akkor ez azt jelentheti, hogy Oroszország állampolgárai vettek részt az Észak-Koreából származó fegyver beszerzésében.

Az Egyesült Államok és más nemzetek már korábban azzal vádolták meg Észak-Koreát, hogy fegyvereket szállította Oroszországnak, amelyeket Ukrajna ellen használnak. Mind Moszkva, mind Phenjan tagadja ezeket a vádakat, de korábban kijelentették, hogy erősíteni kívánják katonai kapcsolataikat.