Az eddiginél több önkormányzatnak kell szolidaritási hozzájárulást fizetnie idén

Az idei évben 848 önkormányzattól tervezik beszedni a szolidaritási hozzájárulást, ami 124-gyel több, mint a tavalyi 724 település. A Pénzügyminisztérium válasza alapján a Népszava információi szerint a kormány 310,6 milliárd forint bevételt vár ebből a forrásból, ami 30 százalékos növekedést jelent az előző évihez képest és jócskán meghaladja a tavalyi inflációt.

A Pénzügyminisztériumhoz Niedermüller Péter, a VII. kerületi polgármester fordult közérdekű adatigényléssel, amelyre válaszolva a minisztérium elismerte, hogy a beszedett szolidaritási hozzájárulást nem közvetlenül a szegényebb településeknek osztják szét, hanem az állami költségvetés önkormányzati részébe kerülnek. A minisztérium szerint a hozzájárulás célja, hogy a kiemelkedően kedvező anyagi helyzetben lévő önkormányzatok támogassák a kedvezőtlenebb helyzetűeket. A "kiemelkedően tehetős" önkormányzatokat a kormány azonosítja, és az adó mértékét az egy lakosra jutó adóerő-képesség alapján számítják ki.

A Pénzügyminisztérium magyarázata szerint az összeg növekedése az adóbevételek emelkedésével magyarázható. A Népszava cikke szerint az önkormányzatok egyenlege 2020 óta harmadszor kerül idén mínuszba, a szektor hiánya 108 milliárd forintra rúg az Eurostatnak megküldött hiányjelentés szerint. 2020-ban még csak 40 milliárd forintot vont el így a kormány a településektől, ami jelentős növekedést mutat az elmúlt években.

Niedermüller Péter a szolidaritási adót az állam zsebének kitömésének nevezte. A PM azt nem közölte, hogy pontosan mire fordítják ezt az összeget, így az sem derülhet ki, hogy melyik települések kapják. A pénzt a költségvetés önkormányzati fejezetében könyvelik el, vagyis gyakorlatilag összeöntik azt a 750 milliárd forinttal, amelyet az állam más módon biztosít a települések számára, így jön ki a büdzsé 1060 milliárdos önkormányzati része. Az érintett települések adóbevétele nagyobb mértékben növekedett, ennek okán emelkedik az összeg – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium.