Molnár Csaba: Magyar Péter nem ábrándult ki a Fideszből, csak végigvitte a rendszert

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke és EP-képviselője a Telex választási műsorában beszélt arról, hogy Magyar Péter, a Tisza Párt elnökét korábban élesen bírálta, de szerinte a politikus nem ábrándult ki a Fideszből, hanem végigvitte a rendszert.

Molnár nem árult el konkrét számokat a DK-MSZP-Párbeszéd listájának aláírásairól, de elmondta, hogy a szükségesnél jóval több aláírást gyűjtöttek, és a gyűjtést a legutolsó pillanatig folytatják. A politikus szerint az ellenzéki oldalon szükség van egy összerendeződésre, mivel a Fidesz jelentős szavazóvesztést szenvedett el az előző évben. A Jobbikkal nem tárgyaltak, az LMP és a Momentum pedig elutasította az együttműködést.

Molnár szerint a gazdasági helyzet és az infláció, valamint a kegyelmi botrány és az azt követő lemondások miatt akár 350 ezer szavazó is eltűnhetett a Fideszből, összesen egymillió szavazót veszítve az előző választás óta. Ezáltal az ellenzék jó pozícióba került.

A DK alelnöke elmondta, hogy rendszeresen végeznek közvéleménykutatásokat, amelyek eredményei hasonlóak a Závecz Research áprilisi kutatásához, amely a Fideszhez hasonló támogatottságot mértek a DK-nak. Molnár nem ismeri az Iránytű Intézetet, amely Magyar Péter pártját mérte az ellenzék legerősebbjének, és szerinte Magyarországon nincs más közvéleménykutató, amely szerint a Fidesz támogatottsága nem csökkent.

Molnár kifogásolta Magyar Péter kijelentéseit, például amikor Dobrev Klárát hülyének nevezte, vagy amikor azt mondta, hogy a gyerekei fejlődése megáll, ha ránéznek Dobrev Klárára. A politikus szerint ezek a szintek alacsonyabbak, mint ameddig a Fidesz szokott lemenni, és nem látott olyan mérést, amely szerint a Tisza Párt a DK szavazóit érintené.

Molnár szerint előrehozott választásra lenne szükség, ha a Fideszt kisebbségbe tudják szorítani az Európai Parlamenti választásokon. Két évvel ezelőtt még kétharmados többsége volt a Fidesznek, most pedig 40-45 százalékot sem tudnának hozni, ami a párt haldoklását jelzi.

A DK alelnöke beszélt arról is, hogy a Momentummal egy átfogó megállapodást kötöttek az önkormányzati választásokról, annak ellenére, hogy Donáth Anna szerint a DK áll a kormányváltás útjában. Molnár nem akarta megbecsülni, hogy hány mandátumot fognak kapni az EP-választáson, de szerintük a lényeg, hogy elegendő százalékot szerezzenek a Fidesz kisebbségbe szorításához.

Végezetül Molnár úgy véli, hogy a budapesti polgármesterválasztás már eldőlt, és Karácsony Gergely biztos győzelmét semmi nem veszélyezteti. A kérdés csak az, hogy mennyire nagy lesz a győzelme. Az LMP támogatásával induló Vitézy Dávidot pedig a Fidesz jelöltjének tartja.

Molnár hangsúlyozta, hogy a Demokratikus Koalíció nem támadja Magyar Pétert, de nem maradnak csendben, amikor ő kritizálja őket, és biztosak abban, hogy több szavazót fognak kapni az EP-választáson, mint a Tisza Párt.

László Róbert, a Political Capital elemzője szerint azonban Magyar Péter berobbanása óta óriási mozgás van a pártok között, és sokan, akik korábban otthon maradásra szánták el magukat, most mégis elmennek szavazni. A választópolgárok többsége még nem is tudja, hogy több listás szavazólap is lesz a kezükben június 9-én, ami az utolsó pillanatban változást hozhat a szavazási szokásaikban. A Fidesz szavazóinál nem valószínű, de nem kizárt, hogy több helyre is leadják majd a voksukat.

László szerint a Fidesz krízisben van, és 2022 vége óta látható a párt szavazóinak lemorzsolódása. A választás utáni óriási infláció, a rezsiválság és a benzinársapka kivezetése a Fidesz népszerűségét is megtépázta. A Fidesznek az EP-választással az a célja, hogy ötössel kezdődjön a szavazatarány, amit megkapnak, ami most nehezebb feladatnak tűnik, mint korábban. László szerint jelentősen ronthatná Orbán Viktor pozícióját az Európai Unióban, ha 10-nél kevesebb mandátumot szerezne a Fidesz az EP-választáson.

László Róbert hozzátette, hogy a Fidesz óriási költekezéseiből is látszik, hogy krízisben van a párt, ugyanakkor nem látja reálisnak a DK forgatókönyvét sem, miszerint ha a Fidesz kisebbségbe kerül a jelenlegi választáson, előrehozott országgyűlési választást kellene tartani. A szakértő szerint a jelenlegi rendszer nagyon messze van az összeomlástól, még ha bele is remegne egy gyenge választási eredménybe.