Pétervásárai polgármester újraindulása

Újraindul a Heves megyei Pétervására fideszes polgármestere, Eged István, aki korábban 50 millió forint uniós támogatásból épített falusi vendégházat. Az RTL híradása szerint a polgármester tavaly került be a hírekbe, amikor kiderült, hogy a vendégházat uniós támogatásból valósította meg. Hadházy Ákos független képviselő hozta nyilvánosságra az ügyet, aki szerint a polgármester először elismerte, hogy a vendégház az övé, majd később betegszabadságát töltötte ott. Az RTL információi alapján Eged István további 15 millió forintot nyert, amit többek között jakuzzi és kerti konyha kialakítására használt fel.

Hadházy Ákos nem lepődött meg Eged István újraindulásán, de meglepődött azon, hogy a Fidesz támogatja ezt. Eged István az RTL-nek nyilatkozva szabálytalanság hiányát hangsúlyozta a vendégház ügyében, és Hadházy Ákos állításait lejárató kampánynak minősítette. A polgármester úgy véli, jó esélyei vannak az újraválasztásra, mivel a helyiek ismerik és tudják, hogy minden tisztességesen zajlik náluk.

Eged István 2019-ben ellenfél nélkül került hivatalba, de a június 9-i önkormányzati választáson már két független jelölttel kell szembenéznie. Az egyik kihívó, Bukrán Csaba az RTL-nek elmondta, hogy a vendégház körüli botrány miatt döntött az indulás mellett, és úgy látja, hogy a településen a pályázati pénzek nem megfelelően kerülnek felhasználásra.

Az Integritás Hatóság is vizsgálódott az 50 milliós falusi szálláshely ügyében, és több szabálytalanságot állapított meg. Az irányító hatóságot szabálytalansági eljárás lefolytatására szólították fel, azonban az Agrárminisztérium szerint az uniós és hazai szabályok alapján ilyen eljárás nem indítható jogszerűen.