A lengyel kormány gúzsba kötné az elszabadulni készülő államadósságot

A lengyel kormánykoalíció célja, hogy megakadályozza az államadósság szintjének az Európai Unió által megszabott korlát feletti növekedését. Ebben az évben az államadósság a bruttó hazai termék 54 százalékát éri el, de a pénzügyminisztérium szerint fennáll a kockázata annak, hogy a következő években a 60 százalékos szintet is átlépheti.

A lengyel kormánykoalíció egyértelmű célkitűzése, hogy elkerüljék az államadósság szintjének az Európai Unió által előírt 60 százalékos korlát feletti növekedését. Donald Tusk miniszterelnök kormánya, amely a Jog és Igazságosság párt nyolcéves kormányzása után került hatalomra, jelenleg egy új költségvetési tervezeten dolgozik.

A pénzügyminisztérium szerint az idei költségvetési tervben az államadósság a bruttó hazai termék 54 százalékát teszi ki, de figyelmeztetnek arra, hogy a következő években ez a szám átlépheti a 60 százalékos szintet. A minisztérium hétfői közleményében kiemelték, hogy figyelembe véve az államháztartás jelenlegi állapotát és a már meghatározott terheket, különösen a védelmi kiadásokat, szükség van egy helyreállítási stratégia kidolgozására.

Az új költségvetési terv, amelynek célja, hogy biztosítsa az adósságlimit érintetlen maradását, várhatóan idén ősszel lesz kész.