Grúzia: Orosz mintára készült civiltörvény elleni tüntetések

Rohamrendőrök léptek fel a grúz parlament épületénél összegyűlt több mint ötezer tiltakozó ellen, akik a külföldi ügynökökről szóló, orosz mintára készített törvényjavaslat miatt vonultak utcára Tbilisziben.

A tüntetők már második napja demonstrálnak a parlament előtt, miután a törvényjavaslatot egy parlamenti bizottság hétfőn jóváhagyta. A javaslat értelmében a külföldről több mint 20 százalékban finanszírozott szervezeteknek mint külföldi ügynököknek kellene regisztrálniuk magukat. A törvényjavaslatot valószínűleg elfogadja a kormányzó Grúz Álom párt és szövetségesei által ellenőrzött parlament, ami ellen a tüntetők hevesen tiltakoznak, mondván, hogy a jogszabály árt Grúzia európai uniós csatlakozási törekvéseinek.

A rendőrség a Reuters tudósítása szerint lőfegyvereket viselt, és tömegoszlató szereket, mint például paprikaspray-t is bevetett a tüntetők ellen. A rendőri intézkedés hatására a tüntetők elhagyták a területet, és a parlament hátsó részét is megtisztították tőlük, de sokan a parlament más megközelítési pontjain maradtak. A rendőrség több embert őrizetbe vett, és egy rendőr megsérült az összetűzésben.

A Grúz Álom párt áprilisban nyújtotta be újra a törvényjavaslatot, több mint egy évvel azután, hogy hasonló tüntetések miatt elálltak a törvény elfogadásától. A törvényjavaslatnak három olvasaton kell átmennie a parlamentben, és várhatóan egy negyedik szavazás is következik majd, hogy felülbírálják Salome Zourabichvili elnök vétóját, aki a Grúz Álom kritikusa és ellenzi a törvényjavaslatot.

Nyugati országok, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Németország is arra szólították fel Georgiát, hogy ne fogadja el a törvényjavaslatot. Az oroszpárti kormány azonban úgy véli, hogy a törvényre szükség van az átláthatóság és a külföld által rájuk erőltetett „álliberális értékekkel” szembeni fellépés érdekében.