Fehéroroszország betiltotta a Deutsche Welle-t

Fehéroroszország szélsőséges szervezetnek minősítette és betiltotta a Deutsche Welle (DW) helyi tevékenységét. A bonni székhelyű DW tájékoztatása szerint a minszki belügyminisztérium szélsőségesnek nyilvánította a DW Belarust, és ennek következtében megtiltotta az adó internetes felületeken való jelenlétét, valamint az orosz nyelvű szerkesztőség műsorainak terjesztését a közösségi médiában.

A fehérorosz hatóságok döntése értelmében a jövőben bármiféle tartalomgyártási együttműködés a Deutsche Welle fehéroroszországi szolgálatával hét évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető bűncselekménynek minősülhet az országban. Emellett az is bűncselekményt vagy közigazgatási vétséget követ el, aki olvassa vagy megosztja a DW Belarus cikkeit.

A DW szerint a belügyminisztérium azzal indokolta a tiltást, hogy a DW Belarus veszélyezteti az ország szuverenitását és közbiztonságát. Peter Limbourg, a DW főigazgatója álszentnek nevezte a vádakat, és úgy nyilatkozott, hogy a döntés a fehérorosz rezsim félelmét tükrözi a független sajtóval szemben, és az a célja, hogy megakadályozza a szabad információ áramlását az országban.

A DW felhívta a figyelmet arra, hogy fehérorosz műsoraik továbbra is elérhetők maradnak a YouTube-on és a Telegramon. A fehérorosz hatóságok által szélsőségesnek minősített szervezetek száma jelenleg 199, amelyek között más sajtószervezetek, mint a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) és a Varsóból sugárzó független Belsat fehérorosz nyelvű adó is megtalálható.

(Nyitóképünkön belarusz rendőrök láthatók. Fotó: AFP / Sputnik / Viktor Tolochko)