Dolgozói sztrájkok sújtják az áruházláncokat Európában

Az inflációs nyomás és a bérviták miatt több európai országban is sztrájkba léptek az áruházláncok dolgozói. Németországban a Metro és az Ikea alkalmazottai, míg Belgiumban a Decathlon munkavállalói érintettek a munkabeszüntetésekben.

Németországban a kereskedelmi szektorban dolgozó mintegy ötmillió ember bérezését érintő kollektív szerződések megkötése körüli egyeztetések már egy éve húzódnak, ami a szakszervezetek és a cégek közötti konfliktushoz vezetett. A Verdi szakszervezet figyelmeztető sztrájkot hirdetett az Ikea és a Metro áruházláncoknál, amelyek jelentős befolyással bírnak a munkaadók kollektív tárgyalási bizottságában. Az Ikea higgadtan reagált a sztrájkra, míg a dolgozók további fennakadásokat helyeztek kilátásba.

A Verdi szakszervezet 13 százalékos béremelést, vagy legalább 400 eurós emelést követel minden dolgozónak, szemben a cégek 8 százalékos, két évre elosztott ajánlatával és a kétszer 700 eurós kompenzációs bónusszal.

Belgiumban a Decathlon bejelentette, hogy az év végéig bezárja willebroek-i elosztóközpontját, és tevékenységét Franciaországba, illetve Németországba helyezi át. A cég szerint ez a lépés a változó fogyasztási szokásokra való jobb reagálást és a termékek jobb elérhetőségét szolgálja. A belgiumi szakszervezetek azonban aggódnak a dolgozók jövője miatt, míg a cég biztosítja, hogy a határozott idejű szerződéssel foglalkoztatott dolgozóknak új pozíciókat ajánlanak fel a csoporton belül.