A magyarok határon túli bevásárlási szokásai és a szlovákiai kibertámadás hatása

Az országhatárok mentén élő magyarok gyakran látogatnak át a szomszédos országokba vásárolni, tankolni és dolgozni, de a jelenség mostanában annyira elterjedt, hogy már a fővárosból is szerveznek bevásárlóutakat Szlovákiába. A különböző régiókban élőket megkérdezve kiderült, hogy sokan tartják megérőnek a határon túli vásárlást, ahol jelentős összegeket spórolhatnak meg. Azonban a közelmúltban Szlovákiában történt kibertámadás és a tömeges bombafenyegetések miatt a határon túli vásárlási szokásokat átmenetileg befolyásolhatják.

A határok mentén élő magyarok hosszú ideje járnak át a szomszédos országokba különféle okokból. A bevásárlás mellett a tankolás és a munkavállalás is gyakori indok a határátlépésre. Szlovákia különösen népszerű célponttá vált a magyar vásárlók körében, annyira, hogy már Budapestről is szerveznek oda bevásárlóutakat. A magyarok különböző területeiről érkező válaszok alapján sokan érzik úgy, hogy a határon túli vásárlás anyagilag megéri, hiszen 40-50 ezer forintból a bevásárlókocsi megtelik.

A jelenség nem korlátozódik csupán a határ közvetlen közelében élőkre; az ország szívéből, Budapestről is indulnak csoportok a szlovák boltok felé. Ez arra utal, hogy a határon túli vásárlás vonzereje erős, és a magyarok készek akár hosszabb utazást is vállalni a kedvezőbb árak és a gazdaságosabb bevásárlás érdekében.

Azonban a szlovákiai kibertámadás következtében több mint 1500 intézmény, köztük 1543 iskola, bankfiókok és szórakoztatóelektronikai szaküzletek bombafenyegetést tartalmazó e-mailt kaptak. A fenyegetések közül egy sem bizonyult valódinak, de a rendőrség óvatosságból még megfigyelés alatt tartja az oktatási intézményeket, és bűnügyi eljárás is indult az ügyben terrorfenyegetés gyanújával. A szlovák hatóságok tájékoztatása szerint az ország történetében még soha nem volt ilyen tömeges bombafenyegetés. Ez az esemény átmenetileg befolyásolhatja a magyarok határon túli bevásárlási szokásait, hiszen a biztonsági intézkedések és a fokozott rendőri jelenlét miatt a vásárlók talán óvatosabbak lesznek, és elhalaszthatják a szokásos határon túli kiruccanásaikat.

A szlovák országos rendőr-főkapitányság szerint inkább kibertámadás, mintsem valódi fenyegetés lehetett az a több mint 1500 e-mail, amelyeket szlovákiai intézmények kaptak május 7-én, kedden. A szlovák oktatási minisztérium szerint a tanítás csütörtökön folytatódhat az iskolákban, de a hatóságok óvatosságból még csütörtökön is megfigyelés alatt tartják az intézményeket. Terrorfenyegetés elkövetőjére húsztól huszonöt évig terjedő, súlyos esetben életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható Szlovákiában.

A tömeges fenyegetések között néhány egyedi is lehetett, ugyanis a rendőrség szerint egy 14 éves fiatalt előállítottak rémhír terjesztésének gyanújával, és egy 25 éves férfi ellen is eljárást indítottak bombafenyegetés miatt. A fenyegető e-maileket az igazgatóknak küldték, és az orosz címről érkező szlovák nyelvű üzenetekben többek közt az állt, hogy „Legyetek bárhol, a mudzsáhidek megölnek titeket a városaitokban. Az iskola területén bomba van.”. A kibertámadást a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség vizsgálja, terrorista cselekmény különösen súlyos bűntette miatt indítottak eljárást.