Hszi Csin-ping kínai elnök magyarországi látogatása

Szerdán érkezik Magyarországra Hszi Csin-ping kínai elnök, és a látogatás előtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már közzétett néhány fontos információt a két ország közötti megállapodásokról.

Szijjártó Péter szerda reggel értékelte a kínai elnök által Párizsban tett bejelentést, amely szerint tíz európai uniós ország, köztük Magyarország állampolgárai számára újabb egy évvel, 2025 végéig meghosszabbítják a vízummentes beutazás lehetőségét. A miniszter szerint ez a lépés elősegíti a gazdasági, kereskedelmi, turisztikai és oktatási kapcsolatok további fejlődését.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy egyre több magyar vállalat van jelen a kínai piacon, növekszik a kétoldalú kereskedelmi forgalom, a turisták száma és az egyetemi hallgatócsere is.

A miniszter bejelentette, hogy a "kölcsönös tiszteleten alapuló, jó együttműködés jegyében" a Kínában működő magyar konzuli szolgálat mostantól 48 órán belül elbírál minden üzleti célú magyarországi beutazás céljából benyújtott kínai vízumkérelmet, ami jelentős előrelépés a korábbi 15 napos határidőhöz képest.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója egy véleménycikkben kiemelte, hogy míg a világ számos országa bezárkózik, Magyarország learatja a kapcsolatépítés gyümölcsét. Párizson kívül Budapest az egyetlen uniós főváros, ahová Hszi Csin-ping kínai elnök ellátogatott, ami Magyarország kulcsfontosságú szerepét tükrözi a nemzetközi kapcsolatokban.

Orbán Balázs szerint Magyarország a béke és a nemzeti szuverenitás előmozdítója, az új iparágak vezetője, valamint a Kelet és a Nyugat közötti hídképzés kulcsfontosságú szereplője, és az Európai Unió kapuja. A közvetlen külföldi tőkebefektetések (FDI) Magyarországon 2010 óta csaknem megduplázódtak, és az ázsiai befektetők aránya jelentősen nőtt.

A politikai igazgató hangsúlyozta, hogy Európának fel kell ismernie a változó geopolitikai környezetben a körültekintő kapcsolatépítés fontosságát, és hogy a globális feszültségek esetén Európa gazdasági keretei fogják megfizetni az árát. A blokkosodás veszélyeire figyelmeztetve Orbán Balázs a megfontoltság győzelmét tartja szükségesnek az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége alatt.