Orosz pénzből vehetnek fegyvert az ukránok

Az Európai Unióban befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget Ukrajna használhatja fel újjáépítésre és fegyvervásárlásra, miután az uniós nagykövetek elvi megállapodásra jutottak ebben a kérdésben.

Az EU soros elnöki tisztét betöltő belga kormány szerdai bejelentése szerint az uniós nagykövetek "elvi megállapodásra" jutottak egy régóta húzódó javaslat kapcsán, amely a befagyasztott orosz banki vagyonból származó váratlan nyereség felhasználását érinti. Az Európai Unió válaszként Oroszország ukrajnai inváziójára befagyasztotta az orosz központi bank uniós bankoknál lévő pénzeszközeit, amelyek összértéke közel 300 milliárd euró, és ezek a pénzeszközök főként belga bankokban helyezkednek el.

A tagállamok korábban nem kívántak hozzányúlni az orosz tőkéhez, mivel a jogi környezet nem volt tisztázott, és aggályok merültek fel az euróba vetett bizalom esetleges megrendülése miatt. Azonban a váratlan haszon, amely a befagyasztott vagyonból származik, becslések szerint évente 3 milliárd euró lehet, és ezt az összeget Ukrajna kaphatja meg.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke korábban említette, hogy az első részlet, amely körülbelül 1,5 milliárd euró lesz, július környékén kerülhet folyósításra Ukrajna számára. Az Európai Bizottság elnöke üdvözölte a megállapodás hírét, és kijelentette, hogy "nem is mehetne ez a pénz jobb helyre, mint Ukrajnába, ezzel egész Európát biztonságosabb hellyé tehetjük". Diplomáciai források szerint a bevétel 90 százaléka az EU által működtetett, Ukrajnának nyújtott katonai segélyalapba kerül.

Az ukrán miniszterek szerint azonban Brüsszelnek tovább kellene mennie, mint pusztán a kamatfizetések beszedése, és teljes mértékben el kellene koboznia Moszkva vagyonát, hogy az agresszor fizesse a háború költségeit. Az elvi megállapodást a tagállamok pénzügyminisztereinek is meg kell erősíteniük, ami a jövő héten várható. A befagyasztott orosz vagyon túlnyomó többsége Belgiumban van, és az Euroclear nemzetközi alapmegőrző intézet kezeli. Tavaly a csoport összesen 4,4 milliárd euró bevételt tudott generálni a pénzeszközökből.

Az uniós nagykövetek 11 órás tanácskozás után megegyeztek szerdán Brüsszelben, hogy az EU a befagyasztott orosz vagyonok nyereségének nagy részét Ukrajna katonai támogatására fogják fordítani. Ezzel megvan a politikai megegyezés, ami alapján a jövő héten miniszteri szinten megszülethet a döntés is. Ha minden a tervek szerint alakul, Ukrajna a nyáron ezzel nagyjából 2,5-3 milliárd eurónyi plusz támogatást kaphat. Az uniós nagykövetek közötti szerdai megállapodásban elvileg minden tagállam benne van, miután sikerült Belgiummal kompromisszumot kötni. Egyelőre tehát magyar ellenzésről sincs szó.