Hszi Csin-ping állami látogatása Magyarországon

Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát. A kínai államfő péntekig tartózkodik Magyarországon, a diplomáciai kapcsolataink felvételének 75. évfordulóján.

A fogadáson magyar népviseletbe öltözött gyerekek köszöntötték az elnöki házaspárt, kenyérrel és sóval, majd a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium diákjai üdvözölték őket. Egy rövid kulturális műsorra is sor került a Csillagszemű Táncegyüttes előadásában, bár a közvetítés képei alapján a kínai elnök inkább a magyar miniszterelnökkel beszélgetett.

Hszi Csin-ping Belgrádból repült Budapestre, ez a harmadik, végső állomása Franciaország és Szerbia után az európai útján. A kínai delegáció a reptérről a szokásos útvonal helyett az M5 felé mentek, így az Üllői úton rá váró tibetiek hiába készültek zászlókkal, elkerülte őket.

A látogatás során Hszi Csin-ping május 8. és 10. között több fontos témában tárgyal majd, többek között a magyar-kínai gazdasági együttműködés további fejlesztéséről, az Egy övezet, egy út programhoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztésekről, valamint az ukrajnai háborúról és a kínai béketervről.

Vitályos Eszter kormányszóvivő szerint a látogatás során mintegy másfél tucat megállapodást írnak alá a felek. A pénzügyi együttműködést kiemelten fontos területként említette, amelynek célja, hogy Magyarország regionális pénzügyi központtá váljon, és hídfőállást jelentsen a kínai pénzintézetek számára az európai pénzügyi piac felé. Az infrastrukturális fejlesztések között vasúti, közúti és energetikai projektek is szerepelhetnek.

Magyarország és Kína idén októberben ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének hetvenötödik évfordulóját, és a jubileumra gazdag kulturális programokkal készülnek mindkét országban.