Gyászol a zenei világ: elhunyt Steve Albini, az alternatív rock legendás alakja

61 éves korában szívroham következtében elhunyt Steve Albini, az indie és alternatív rock meghatározó alakja, aki producerként és zenészként egyaránt hírnevet szerzett.

Steve Albini halálhírét az Electric Audio stúdió munkatársai erősítették meg a Pitchforknak. Albini a Shellac és a Big Black zenekarok frontembereként vált ismertté, de talán még nagyobb hatást gyakorolt a zeneiparra hangmérnökként, ahol olyan meghatározó albumokon dolgozott, mint a Nirvana In Utero, a Pixies Surfer Rosa – amelyen a "Where is my mind?" című korszakos sláger is szerepel – és PJ Harvey Rid of Me című művei.

A zenész nemcsak munkásságával, hanem a zeneipar iránti kritikáival is nevet szerzett magának. Albini gyakran emelte fel szavát az iparág kizsákmányoló gyakorlatai ellen. Élete utolsó napjaiban a Shellac együttesével készült az évtized után megjelenő első albumuk, a To All Trains turnéjára.

Albini hatása átgyűrűzött a rock és a punk következő generációira, akik közül sokaknak ő volt a producere. Kurt Cobain és a Nirvana kifejezetten megkereste őt a Nevermind után, hogy segítsen nekik egy komplexebb hangzás megtalálásában az In Utero lemezükön. A felvételek után felröppent a pletyka, hogy a stúdió inkább ki sem adja a lemezt, mert eladhatatlannak tartották az Albini által elért horzsoló hangzást, végül néhány számot, köztük a kritikusok és a közönség kedvencévé váló "Heart-Shaped Box"-ot újra is kellett keverni.

Albini dolgozott még sok tucatnyi kiadványon, köztük klasszikus rocklemezeken, és életművét a Wikipedia oldalain is részletesen végig lehet bogarászni. Az Electric Audio nevű stúdiójában érte a halál, ahol olyan előadókkal dolgozott együtt, mint a Breeders, Jesus Lizard, Sunn O))), Mogwai, Joanna Newsom és a Low. Albini közismert volt arról, hogy – miközben produceri feladatokat is ellátott – nem szerette a producer megnevezést, ragaszkodott az engineer, azaz a hangmérnök kifejezéshez, mondván, ő csak felveszi az adott zenekart.