Hszi Csin-ping limuzinjainak konvoja a budapesti reptér felé és a tibeti zászló eltávolítása

Egy olvasónk beszámolója szerint már kedden, a kínai elnök érkezése előtti napon megfigyelhették Hszi Csin-ping limuzinjait Magyarországon, amint a rendőrség kíséretében haladtak a repülőtér felé.

Az olvasó Budapest felől Vecsés irányába tartott, amikor is megnövekedett forgalmi torlódásba ütközött. Később kiderült, hogy a dugó oka egy minikonvoj volt, amelyet egy rendőrautó vezetett, és két nagyméretű, álcázott limuzin követett. Az autók méretét és formáját tekintve a Rolls Royce modellekhez hasonlította az olvasó, de a járművek ponyvával voltak letakarva, csak az üvegfelületek és a lámpák maradtak szabadon. A konvoj végül a repülőtér felé vette az irányt.

A kínai államfő által használt Hongqi N701 modellről ismert, hogy páncélozott, rakétaelhárító rendszerrel felszerelt, és akár kisebb robbanásoknak is ellenáll. Az alapmodell, a Hongqi L5 egy 6 ezer köbcentis V12-es motorral rendelkezik, 411 lóerős teljesítménnyel és 20 literes átlagfogyasztással. Az elnök autója valószínűleg még ennél is többet fogyaszt a páncélozás és a biztonsági felszerelések miatt.

Hszi Csin-ping szerdai budapesti látogatása jelentősége több szempontból is kiemelkedő. A kínai elnök érkezése nem csupán a kétoldalú gazdasági kapcsolatok miatt fontos, hanem mert a kínai-magyar rendőrségi együttműködés és a nemzetbiztonsági kockázatok miatt is napirenden van. Az elmúlt hónapokban több biztonságpolitikai esemény is borzolta a kedélyeket, többek között az Európai Parlamentben felmerült kínai kémkedési ügyek és a közép-kelet-európai orosz propagandahálózat leleplezése is komoly aggodalmakat vetett fel. Ezek a témák nem csak a kétoldalú kapcsolatokra, hanem az Európai Unió szuverenitására is hatással lehetnek, így Hszi látogatása több szempontból is figyelemre méltó esemény.

A kínai elnök látogatásával kapcsolatosan egy másik incidens is történt a Gellért-hegyen, ahol kínai civil ruhások jelezték a magyar rendőröknek, hogy egy tüntető kifüggesztette a tibeti zászlót a keresztnél. A rendőrök az esetet videózó személyt igazoltatták, miközben a kínaiak a tibeti zászlót egy kínai zászlóval takarták le. Az esemény további feszültséget keltett a kínai elnök látogatása és a két ország közötti kapcsolatok kontextusában.