Németh Zsolt: A NATO-tagság védi Magyarországot az orosz agressziótól

A Magyar Atlanti Társaság konferenciáján Németh Zsolt, az országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke kijelentette, hogy ha Magyarország nem lenne NATO-tag, akkor valószínűleg most mi állnánk háborúban Oroszországgal.

Németh Zsolt szerint a NATO egy védelmi szövetség, és Oroszország általi fenyegetésnek tekintése csupán arra utal, hogy Oroszország befolyást akar gyakorolni a NATO-tagokra. A képviselő, aki a kormány atlantista szárnyához tartozik, többször is bírálta Oroszországot az ukrajnai háború kezdete óta, és a Magyar Tudományos Akadémián tartott konferencián részletesen kifejtette álláspontját a NATO és Oroszország közötti szembenállásról.

A Válasz Online tudósítása alapján Németh úgy véli, hogy Oroszország nem szándékozik megszállni Magyarországot, hanem inkább befolyásolni szeretné, hogy milyen nemzetközi kapcsolatokat ápoljon, milyen fegyverekkel rendelkezzen és milyen álláspontot képviseljen a nemzetközi fórumokon. Hangsúlyozta, hogy a NATO nem oroszellenes szervezet, és soha nem tervezte Oroszország megtámadását, de képes megvédeni tagjait egy esetleges orosz támadással szemben.

Németh szerint a NATO-tagságunk miatt Oroszország nem tudja katonai eszközökkel korlátozni Magyarország szuverenitását. Kijelentette, hogy ha Magyarország nem lenne a szövetség tagja, akkor most valószínűleg Magyarország védekezne egy orosz támadással szemben, nem Ukrajna.

A külügyi bizottság elnöke szerint a NATO-t lehet kritizálni és javaslatokat lehet tenni a jobb működés érdekében, de azokat a narratívákat, amelyek szerint a NATO rossz és nem kellene tagjainak lennünk, el kell utasítani. Utalt arra is, hogy a kormány részéről is hallhatók ilyen hangok, és hangsúlyozta, hogy a NATO-tagság iránti közbizalom megingatására irányuló kommunikáció a kormány tényleges politikáját támadja.

Németh Zsolt végül kifejtette, hogy a NATO semmi olyat nem művelt Ukrajnában vagy Ukrajnával, ami Oroszországot a nemzetközi jog alapján felhatalmazta volna preventív csapásra Ukrajna ellen, sem 2014-ben, sem 2022-ben. Hozzátette, hogy a háború miatt 25 évvel ezelőtti belépésünk óta most van a legnagyobb jelentősége a magyar NATO-tagságnak is, ezért határozottan fel kell lépni az olyan törekvésekkel szemben, amik szembe akarják fordítani a magyar közvéleményt a NATO-val.

„A közvélemény bármiféle megvezetése NATO-ügyben jelenleg közvetlenül fenyegeti hazánk fizikai biztonságát és szuverenitását” – mondta, és hozzátette éppen az orosz katonai stratégia része, hogy különböző akciókkal igyekeznek megingatni a NATO-ba és a NATO-tagság fontosságába vetett bizalmat a közép-európai országokban.

„…rendkívül káros annak a panelnek az ismételgetése, hogy a NATO miatt tört ki az orosz-ukrán háború. A mantra így hangzik: indokolt uralmat gyakorolni a nagyhatalmak, Oroszország, esetleg Kína részéről a saját érdekszféráik felett. Számukra ugyanis kedvezőtlen precedens, hogy a világ szuverén országai szabadon élhetnek az ENSZ Alapokmánya 51. cikkében biztosított jogukkal szövetségeseik megválogatására” – mondta Németh Zsolt.