Durva, de ez megy épp a budai várban

„Üdvözöljük Hszi Csin-ping elnököt, aki Magyarországra látogat” – ez olvasható a molinón, amelyet vörös baseballsapkás, vörös zászlót lengető kínaiak helyeztek el a budai várban, a kordonra, ahol várhatóan a kínai elnök konvoja fog elhaladni.

Megérkezett Budapestre Hszi Csin-ping kínai elnök, a Kínai Kommunista Párt főtitkára. A látogatását a két ország hivatalos kapcsolatfelvételének 75. évfordulójára szervezték, amelynek diplomáciai jelentősége kiemelkedő, hiszen Hszi államfőként még nem járt Magyarországon, noha a régióban már több helyen megfordult. Szerbiából érkezett meg Magyarországra, előtte május 6-án Franciaországban kezdte a koronavírus óta első európai látogatását.

A kínai államfő magyarországi látogatásának részeként a budai várban is megjelennek támogatói. A Google Translate szerint a molinón köszöntik az elnököt, de az még nem világos, hogy pontosan kik is ezek az emberek. Több olvasó is jelezte, hogy az I. kerület több pontján látták őket, és dobozokból zászlókat, valamint sapkákat is osztogattak. Ugyanezek a piros sapkát viselő önkéntesek jelentek meg Tompos Márton, a Momentum alelnöke körül, amikor EU-s zászlókat rakott ki az Erzsébet hídra, és érdeklődtek, hogy milyen zászlókat pakolgat ki, és miért.

A karmelita irodaház és a Sándor-palota felé vezető utat lezárták, és a zászlólengetők a kordonon kívül várakoznak. Néhányan közülük mobiltelefonjaikkal foglalatoskodnak, amíg az események meg nem kezdődnek. Azok számára, akik megszomjaznának, víz is rendelkezésre áll.

Hszi Csin-ping május 10-ig, azaz péntekig tartózkodik az országban, és találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel és Sulyok Tamás köztársasági elnökkel is. A látogatás során a nyilvánosság csak keveset láthat majd programjaiból, de az útlezárások miatt sokan érezni fogják, hogy a kínai elnök éppen merre jár. A látogatás ellen a Tibetet Segítő Társaság is tiltakozik, amely a Városháza téren tart többnapos, sátras-kitelepülős demonstrációt.

A kínai elnök és delegációja, amely magas rangú tagokból áll, többek között Vang Ji külügyminisztert, Lan Foan pénzügyminisztert, Vang Ventao kereskedelmi minisztert, Dzsen Sancsie-t, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság elnökét, valamint Ju Csianhua-t, a Vámügyi Főigazgatóság főigazgatóját is magában foglalja.

Ez idő alatt tizenhat megállapodást biztos alá fognak írni a felek, két másikról pedig még egyeztetnek. A magyar és a kínai fél több gyár építéséről állapodhat meg, és újabb vasútvonalakat, valamint energetikai projekteket is terveznek kínai hitelből.

A kínai elnök látogatása miatt sok lezárás, forgalomkorlátozás van és lesz Budapesten a három nap alatt. Lezárások várhatók szerda este és péntek délután a Liszt Ferenc-repülőtér környékén, mindhárom nap a budai Várban, valamint pénteken napközben a Krisztina körúton és a budai felső rakpartokon is. A korlátozások a BKK járatait is érintik, az utasoknak a BKK azt javasolta, használják inkább a metrókat.

Már szerdán tüntetett egy maroknyi ember a kínai elnök ellen, sokan nem értenek egyet Hszi Csin-ping szuperhatalmi politikájával. A Tibetet Segítő Társaság mellett több, a tibetiek ügyével szimpatizáló szervezet is létrejött globálisan, így Magyarországon is.

A látogatás egyik mellékhatása, hogy a Budavári Általános Iskola diákjai csütörtökön nem jutnak meleg ételhez, mivel a Tárnok utcát reggel 9-től lezárják, így az ebédes autó sem tud behajtani az iskolához. A gyerekek hidegcsomagot kapnak, amely panírozott húsos és száraz szalámis szendvicset, zöldséggel, ásványvizet vagy dobozos 100 százalékos gyümölcslét, valamint nápolyit vagy gyümölcsöt tartalmaz. Remélhetőleg a gyümölcs is helyet kap a csomagban, de a fejleményeket izgatottan várjuk.