A kormány költségvetési tervei és a megszorítások kérdése

A GKI vezérigazgatója és Magyar Péter egyaránt kételkednek a kormány állításaiban, miszerint a 2025-ös költségvetés benyújtásának elhalasztása az amerikai elnökválasztás eredményére vár.

A pénzügyminiszter a Kormányinfón bejelentette, hogy az Országgyűlés csak novemberben tárgyalja a 2025-ös költségvetést, amit azzal indokoltak, hogy az amerikai elnökválasztás eredményére várnak. Varga Mihály szerint a háborús helyzet miatt szükséges a makropálya igazítása.

Ezzel szemben a GKI vezérigazgatója, Molnár László úgy véli, hogy az amerikai elnökválasztásnak nincs hatása a magyar költségvetésre, és a hadiipari beszerzésekre való költés indoklására használják a választásokat. Molnár szerint a magyar gazdaság helyzetét nem befolyásolja Donald Trump esetleges győzelme, és a megszorítások elkerülhetetlenek lesznek. A növekedési prognózis fenntartását politikai elvárásoknak tulajdonítja, és bár Nagy Márton szerint az infláció összeomlott, Molnár László szerint az árak továbbra is emelkednek.

A GKI vezérigazgatója kritikusan szólalt meg a reptér megvételével kapcsolatban is, amit értelmetlennek tart a jelen gazdasági helyzetben, és úgy véli, hogy Varga Mihály valós jogkörei mellett nem támogatná ezt a lépést. A versenytörvény módosítását illetően pedig úgy nyilatkozott, hogy az európai bíróság nem fogja elfogadni, mivel ez az állam által kijelölt cégeknek kedvezhet.

Magyar Péter a Facebook-oldalán szintén a megszorításokról és a költségvetésről beszélt. Felhívta a figyelmet arra, hogy az első negyedév végén rekordmagas hiány mutatkozott az államháztartásban, és úgy vélte, hogy a pénzügyminiszter által bejelentett beruházások leállítása nem lesz elegendő az egyensúly helyreállításához. Magyar Péter szerint a kormány a közelgő választások miatt titkolja a tervezett megszorításokat, és azt követeli, hogy a kormány ne titkolja el a magyar választók elől a tervezett megszorításokat, mint például további vasúti szárnyvonalak megszüntetése, posta- és kórházbezárás, illetve milyen adók emelését tervezik a felelőtlen gazdálkodásuk következményeinek enyhítésére.

Végül Magyar Péter felszólította Orbán Viktort és Varga Mihályt, hogy legyenek őszinték a tervezett intézkedésekkel kapcsolatban, például az adóemelésekkel vagy a vasúti szárnyvonalak, posták, kórházak bezárásával. Emellett kérdéseket tett fel a reptér visszavásárlásának sürgősségével és a mögöttes családi, baráti összefonódásokkal kapcsolatban. Az újonc politikus, a TISZA Párt alelnöke, a közösségi médiában arra is utalt, hogy a hatalmi elit pánik üzemmódba kapcsolt, és a FIDESZ-DK-Mi Hazánk nagykoalíció alakulását sejteti a közös gyalázkodásból.