Elképesztő, mit villantott a Corvinus, erről mindenkinek tudnia kell

Pár héttel ezelőtt átadták Magyarország legzöldebb oktatási épületét, a Corvinus Gellért Campust, amely a 21. század követelményeit és az egyetem új stratégiáját testesíti meg. Az épületben a diákok nem csak tanulhatnak és lakhatnak, hanem egy oktatási innovációs ökoszisztémának is részesei lehetnek.

Február végén adták át az ország legfenntarthatóbb felsőoktatási épületét, a Gellért Campust, amelyet a közösségi tervezés jegyében hoztak létre, így a funkcióit és hangulatát azok határozták meg, akik később használni fogják. Hernádi Zsolt, a Corvinus Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke szerint az épület Közép-Európa élvonalába való eljutás szimbóluma.

A campus hasznos területe körülbelül 14 ezer négyzetméter, és a tervezés során a kooperatív, többfunkciós oktatási-kutatási helyiségek összefonódtak a közösségi terekkel. Az egyetem modellváltása és az épülettervezés párhuzamosan zajlott, így az egyetem új stratégiája a kivitelezésben is megjelenik. A tantermek kialakítása a diákok és oktatók partnerségét tükrözi, és lehetőség van kültéri órák megtartására is.

A környezettudatosság a tervezés során kiemelt szerepet kapott, az épület geotermikus és napelemforrásokat használ, és az AA+ energiahatékonysági tanúsítással rendelkezik. A parkoló minimális autókapacitással, de nagy kerékpártárolóval bír, ezzel is a fenntartható közlekedést támogatva.

A campuson számos kreatív műhely található, és a gazdaság- és társadalomtudományok mellett a kézzel történő alkotás is helyet kapott. Több szak oktatása kizárólag ezen a campuson zajlik, és a kollégium havi díja a háromágyas szoba esetén 72, míg a kétágyas esetén 80 ezer forint. A négyemeletes kollégiumrész 180 hallgatónak nyújt lakhatási lehetőséget, és hat professzori apartman is helyet kapott az épületben.

Az épületben kialakítottak egy elmélyült tanulásra alkalmas olvasóteret, és az „Adattér” különleges munkaállomásokkal és kivetítőkkel van felszerelve. A campuson egy 300 fős, kettéosztható előadóterem is rendelkezésre áll, és a diákok kedvence a tetőterasz, ahonnan a Duna és a Gellért-hegy is látható. A campuson egy Fresh Corner is található, amely a diákok és a látogatók számára biztosítja a megfelelő minőségű étkezést.

A Corvinus Gellért Campus nemcsak zöld és funkcionális, hanem a diákok, tanárok, vállalatok és a város közötti együttműködés helyszíne is, amely az egész magyar gazdaságra hatással van. A diákok jövőjét a Corvinus új stratégiája és Magyarország legzöldebb oktatási épülete együttesen szolgálja.