2036-os nyári olimpia: Több ország is érdeklődik a rendezés iránt

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint újra nő az érdeklődés az olimpiai játékok rendezése iránt, és a 2036-os nyári olimpiára már legalább tíz jelentkező van, köztük Magyarország, India és Katar.

A NOB elnöke a hivatali ideje alatt végrehajtott reformoknak tulajdonítja az érdeklődés újjáéledését. Bach kiemelte, hogy a klímaváltozás hatására a játékok időpontját nyárról az év későbbi szakaszára kell áthelyezni, ami a nemzetközi sportnaptár jelentős átalakulását eredményezheti. A nyári olimpia így őszre (a déli féltekén tavaszra) kerülhet át, hasonlóan a FIFA döntéséhez, amikor a 2022-es katari világbajnokságot a nyári időszakból november-decemberre helyezte át.

Bach nem említett konkrét városneveket, amelyek pályázhatnak a 2036-os olimpia rendezésére, csupán azokat, amelyek már megkapták a jogot: Párizs (2024), Los Angeles (2028) és Brisbane (2032). Országok közül Szaúd-Arábia és Katar érdeklődését említette, valamint korábban Indonézia és India is felmerült mint potenciális házigazdák.

Az MTI hírügynökség kiegészítése szerint a Koreai Köztársaság, Egyiptom, Lengyelország és Németország pályázata is várható, továbbá Törökország, Magyarország és a közel-keleti régió néhány országa is csatlakozhat az érdeklődők sorához. Azonban ezek az információk nem Bach nyilatkozatából származnak.

Amikor az emberi jogi problémák miatt Szaúd-Arábia és Katar rendezőként való ellentmondásosságáról kérdezték Bachot, ő azt válaszolta, hogy még 12 év van hátra a játékokig, így túl korai lenne erről nyilatkozni. Az emberi jogi kontextus azonban nem szerepelt az MTI által idézett szavakban. Bach hozzátette, hogy "Most tizenkét évre vagyunk ezektől a játékoktól, így még túl korai lenne a konkrét jelöltekről nyilatkozni".