Késelés egy bőnyi iskolában

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint egy 12 éves kislány késsel támadt osztálytársára a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában. A támadó diákot jó tanulóként és csendes kislányként jellemezték.

A rendőrség jelenleg is vizsgálja a hétfő reggel történt eset körülményeit és a támadó motivációját. A bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes, Nagy Ágnes ezredes tájékoztatása alapján az incidens az első óra után történt, amikor a tanterem már majdnem üres volt. A kislány egy otthonról hozott, 20 centiméteres pengéjű késsel szúrta meg az előtte ülő diáktársát, majd a kést a földre dobta.

A támadás következtében a diáktárs, Mirella életveszélyes sérüléseket szenvedett, és mentőhelikopterrel szállították a győri Petz Aladár kórházba, ahol megműtötték. A műtét során a tüdejéből le kellett szívni a vért, és a kislányt egy ideig altatásban tartották az intenzív osztályon. Kora délután már magához tért, és mindenre pontosan emlékszik. A Belügyminisztérium köznevelési államtitkára, Maruzsa Zoltán megerősítette, hogy Mirella állapota stabilizálódott és túl van az életveszélyen.

Nagy Ágnes ezredes beszámolt arról is, hogy a támadó kislány egy listát készített, amelyen osztálytársainak nevei szerepeltek. A listán piros jelöléssel voltak megjelölve azok, akiket a kislány meg akart ölni, míg zölddel azok, akiket nem. A rendőrség lefoglalta a listát és a kést is.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság előre kitervelten elkövetett emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folytatja a nyomozást. A rendőrség továbbra is folytatja a bűnügyi szemléket, kutatásokat és a kihallgatásokat, és a késelőt – bármilyen fiatal is – gyanúsítottként kell felelősségre vonni.

A Blikknek a győri kórházban sikerült beszélnie Mirella megtört édesanyjával, Mariannával, aki elmondta, hogy a kislányát a támadás során a bordája is eltört, és a kés hegye elérte a tüdejét. Mirella ébredés után zokogott és azt mondta, nem érti, hogyan történhetett ilyesmi, és fél visszamenni az iskolába.

A támadó diákot a testsúlya miatt folyamatosan csúfolták, és a mostanában vérfarkasokat utánzott, furcsa üzeneteket írt, amiket aztán kitörölt. A Facebookon használt képe - amelyen egy pisztollyal látható - sokat árulkodik a személyiségéről. A lány anyja a Telexnek elmondta, hogy a lánya apjával régóta megromlott a kapcsolata, fel is jelentette a rendőrségen, ahol eljárás indult. Külön is költöztek, de hétvégén ismét megfenyegette őt, ezért múlt szombaton rendőrt hívott. Az asszony szerint ez is szerepet játszhatott a kislány viselkedésében. Az államtitkár szerint senki nem tud arról, hogy a történteknek előzményük lett volna.