Lázár János: Orbán Viktor nem hiba nélküli, de ő tartja össze a közösséget

Lázár János, a Fidesz politikusa, a Jelennek adott interjúban beszélt politikai ambícióiról, a Fidesz jövőjéről és aktuális politikai kérdésekről. Kijelentette, hogy nem tervez egyéni mandátumért indulni 2026-ban, sőt, a politikától való teljes visszavonulást is belengette.

Lázár János, aki a politikában töltött négy év után tért vissza miniszterként, elmondta, hogy jövőre betölti az 50. életévét, és már nem az a célja, hogy valami legyen, hanem hogy cselekedjen. Úgy véli, a Fidesz érdeke, hogy Orbán Viktor maradjon a miniszterelnök, mivel ő képes összetartani a közösséget és sikerre vinni azt.

Az interjú során szóba került Márki-Zay Péter is, aki 2022-ben az összellenzéki kormányfőjelölt volt. Lázár szerint Márki-Zay jelentősége csökkent, miután elveszítette az egyéni parlamenti mandátumot vele szemben.

A kegyelmi ügy kapcsán Lázár elmondta, hogy a kormány és Orbán Viktor sem tudott a döntésről, amelyet Novák Katalin hozott, és amely miatt később politikai nehézségekbe ütközött. Novák eddig nem magyarázta meg döntését, és Lázár szerint korai volt őt köztársasági elnöknek kinevezni. Hozzátette, hogy Orbánnak a kegyelmi ügyhöz semmi köze nem volt, és legalább két ember biztosan ül a kormányban, aki ezt soha nem engedte volna: Orbán Viktor és ő maga.

Varga Judit igazságügyi miniszter hibát követett el a kegyelmi döntés aláírásával, amit meg kellett volna vitatnia a miniszterelnökkel. Lázár szerint Varga "jó nagy butaságot csinált", ami a politikai pályájába került, és "full alkalmatlan" miniszternek. Az EP-listájának vezetőjének alkalmasnak tűnt, de a lépései ezt cáfolták. Az ügyben nem a Fidesz hibázott, ezért nem kérnek bocsánatot.

Magyar Péter politikai megjelenéséről Lázár úgy nyilatkozott, hogy több állami cégben adott neki megbízást, és Magyar a munkáját jól végezte. Politikai szerepvállalását illetően azonban Lázár szerint Magyar még nem bizonyította vezetői kvalitásait, és egyelőre úgy tűnik, hogy "celeb" státuszban van.

A költségvetési hiány csökkentése érdekében Lázár szerint szükség volt beruházások visszafogására, amelyet ő maga is végrehajtott, ezzel is jelezve, hogy nincsenek politikai ambíciói.

Szentkirályi Alexandra esélyeiről a főpolgármester-választáson Lázár úgy vélekedett, hogy van esélye a győzelemre, és nincs terv arra, hogy visszaléptessék Vitézy Dávid javára. Ha Szentkirályi harmadik helyen végezne, az a választók akarata lenne.

Rogán Antalról Lázár azt mondta, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének dolga, hogy háttérben maradjon, és a kegyelmi botrányhoz nincs köze. Otthon aludt, amikor az ügy kirobbant, és Lázár szerint Rogán munkája értékes, nem az a dolga, hogy előtérben legyen.

Végül Lázár elismeri, hogy a Fidesz 14 év után nem hiba nélküli, de úgy véli, hogy Orbán Viktor valóságérzékelése a legkevésbé sérült, ezért ő a legalkalmasabb arra, hogy még hosszú ideig miniszterelnök maradjon.