Toroczkai László: A Fidesz saját magát fogja kinyírni

A Mi Hazánk elnöke, Toroczkai László a Telex választási műsorának hétfői vendégeként beszélt arról, hogy pártja kétszer annyi aláírást gyűjtött, mint amennyi szükséges volt, és ők voltak az elsők az ellenzéki pártok közül, akik leadták azokat.

Toroczkai szerint a kampányban fontos üzenetet hordoz, hogy ki mikor adja le az aláírásait. A Mi Hazánk elnöke úgy véli, hogy a Fidesz válságban van, és a kegyelmi ügy megrengette a támogatóikat, ami egy bomlási folyamatot indított el a pártban. Ezt a helyzetet Magyar Péter is kihasználta, és Toroczkai szerint az összes ellenzéki párt, beleértve a Mi Hazánkot is, veszíthet miatta szavazatokat.

Toroczkai szerint a Fidesz belső bomlása már évek óta tart, és ő maga is jelezte ezt korábban. A Mi Hazánk elnöke szerint a közvélemény-kutató intézetek sem hitelesek, és mindenki tudja, hogy melyik pártot melyik intézet mér. A pártelnök úgy látja, hogy pártja szavazóbázisát kevésbé érinti a Magyar Péter-jelenség, de érzékeli a Tisza Párt felfutását.

Toroczkai szerint Magyar Péter felhasznált elemeket a Mi Hazánk kampányából, mint például a nonprofit végrehajtás. A Mi Hazánk kárpótlási törvényt is akar, mivel szerintük a politika által okozott kárt meg kell téríteni.

A Mi Hazánk elnöke cáfolta Magyar Péter vádjait, miszerint pártja a Fidesz szatellitpártja lenne, és bejelentette, hogy feljelentették Magyart. Toroczkai szerint nincs ideje egyeztetni Dúró Dórával, nemhogy a fideszes Kocsis Mátéval. Magyar Péter azt is állította, hogy a Mi Hazánk orosz propagandát terjeszt, de Toroczkai szerint erre nincs bizonyíték.

A Mi Hazánk új politikai színt szeretne vinni az Országgyűlésbe, és Toroczkai szerint a Fővárosi Közgyűlésbe jutás módját is az ő javaslatuk alapján módosította a parlament. A pártelnök szerint ez kedvezhet nekik, és könnyebb lesz bejutniuk. Toroczkai szerint a Mi Hazánknak és a Fidesznek vannak közös ügyei, de a Fidesz csak kommunikációs fogásként használja ezeket.

Volner János és Fülöp Erik esetében Toroczkai elmondta, hogy majdnem a Fidesz fizetési listájára kerültek, de miután távoztak a pártból. Az Európai Unió jövőjéről szólva Toroczkai úgy véli, hogy az EU-nak egyre kevésbé van jövője, és Magyarországnak olyan gazdaságpolitikára van szüksége, ami nem erőltetett iparpolitika, hanem strukturális átalakítás.

Toroczkai szerint csalódás lenne, ha a Mi Hazánk nem szerezne EP-mandátumot, és hangsúlyozta, hogy a kérdés az, ki tud bejutni az EP-be és tud-e harmadik utat képviselni. Magyar Péter az Európai Néppárthoz szeretne csatlakozni, de Toroczkai szerint ez nem harmadik út, hanem ugyanaz a globalista politika.

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke a Telex műsorában elmondta, hogy pártja aláírásgyűjtése még kérdéses, de reménykedik a sikerben, és hangsúlyozta, hogy tisztességesen gyűjtenek, nem adatbázis alapján. Márki-Zay szerint Magyar Péter mindenkitől szív el szavazókat, és örül, hogy a Fidesztől is. Az MMM célja, hogy Magyarország egy demokratikus jogállam legyen, és az elszámoltatás, valamint a fékek és ellensúlyok megteremtése a garancia erre.

Márki-Zay kiemelte, hogy a változást akarók hulláma most háromszor akkora, mint 2-3 éve, és Magyar sok olyan ember támogatását is elnyerte, akik eddig a Fideszre szavaztak. A politikus szerint Magyarhoz visszatérve „rút, csúnya dolgokban is érintett volt”, de a tömeg, ami mögötte van, reményt jelent. Márki-Zay hozzátette, hogy ő a következő három messiást is támogatni fogja, és hogy az ellenzéki összefogás kudarca után az emberek nem hisznek a mostani ellenzéknek, ezért mennek Magyar fejé.