Az új versenytörvény és a magántulajdon korlátozásának lehetősége

A magántulajdonú vállalatok működésébe való állami beavatkozás új formája jelenhet meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eszköztárának bővítésével, ha a tervezett versenytörvény módosítását elfogadják. A változtatások lehetővé tennék a tulajdonjog korlátozását is, ha egy vállalkozás nem tudja ellátni kötelezettségeit.

A törvényjavaslatot április 2-án nyújtották be, és már a részletes szakbizottsági tárgyalást is lezárult, a májusi kihirdetés a cél. Az új szabályozás az "alapvető jelentőségű vállalatok" kategóriáját hozná létre, amelyek piaci jelentőségük miatt kerülnének a GVH látókörébe. A törvénytervezet szerint a versenyhivatal széleskörű hatásköröket kapna, beleértve a tulajdonosokra vonatkozó kötelezettségek kiszabását is, ha a vállalat nem teljesíti kötelezettségeit.

A GVH elnöke, Rigó Csaba Balázs szerint a törvény elfogadása után kezdődnek meg a konzultációk az érintett piaci szereplőkkel, és a garanciális biztosítékok érvényesülnek majd a gyakorlatban. A tulajdonjog korlátozása csak végső eszközként jöhet szóba.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára, Perlusz László kritizálta, hogy a szervezetet nem vonták be a törvény előkészítésébe, és hangsúlyozta az előzetes szakmai egyeztetések fontosságát a jogszabályok sikeressége szempontjából.

Az MKIK elnöke, Parragh László szerint az államnak érdeke lehet a túlzott vállalati erőfölény megakadályozása, és ez a gyakorlat a nyugati országokban már bevett. A VOSZ főtitkára szerint azonban a versenygazdaság szereplői nélkül dönteni nem bölcs dolog, és a szervezet továbbra is bízik a szakmai tárgyalásokban.