Premier League: Megszavazták a csapatok a kiadások korlátozását

Az angol Premier League klubjai elvi megállapodást értek el egy fizetési sapka bevezetéséről, amely az átigazolásokra és fizetésekre fordított összegeket korlátozná a legalacsonyabb bevételű csapathoz kötve.

A Sky News és Sky Sports információi szerint a tervezett szabályozás alapján a csapatok az átigazolásokra és fizetésekre fordított kiadásaikat azon a csapaton mérik majd, amely a legkevesebb bevételhez jut a TV-közvetítésekből és a pénzdíjakból. A klubok ezen összeg legfeljebb négy és félszeresét költhetnék el erre a célra.

Amennyiben az előző idényben már érvényben lett volna ez a szabályozás, a kieső Southampton bevételei alapján számolták volna a kiadásokat. A Southampton 103,6 millió fontos (47,4 milliárd forint) bevételéhez képest a többi klub 518 millió fontot, azaz körülbelül 237 milliárd forintot költhetett volna. Az új szabályozás szerint azonban a limit 400-460 millió font közötti lehet, amit csak akkor tudnak kiaknázni a klubok, ha jelentősen több bevételre tesznek szert, mivel az összbevételük 70-85 százalékát forgathatják majd vissza.

A Chelsea kivételével, amely a 2022-2023-as szezonban 539 millió fontot (körülbelül 247 milliárd forint) költött, egyik csapat sem lépte túl ezt a keretet. A korlátozás bevezetését 20 csapatból 16 támogatta, míg a Manchester United, a Manchester City és az Aston Villa ellene szavazott, a Chelsea pedig tartózkodott.

A csapatok korábban már döntöttek arról, hogy csatlakoznak az UEFA hasonló szabályozásához. Ez alapján az európai kupákban szereplő csapatok bevételeik legfeljebb 70 százalékát, míg a többi csapat 85 százalékát fordíthatja játékosok leigazolására és fizetésére.

A hivatásos labdarúgók angliai szakszervezete, a PFA egy szóvivője szerint bár a részletek még nem ismertek, a szakszervezet elutasítja a fix fizetési sapka ötletét.

A Premier League csapatainak gazdálkodását érintő szabályozás felülvizsgálata azután került napirendre, hogy több klub is nehézségekbe ütközött a jelenlegi profit és fenntarthatósági szabályok betartásával. Az Everton például 10 pont levonását követően 4 pontot visszakapott, majd újabb 2 pontot veszített, a Nottingham Forest csapatát 4 pont levonással sújtották, míg a Manchester City ellen még folyamatban van a vizsgálat.

A tervet ellenzők – hivatalosan megfogalmazott aggályaik szerint – attól félnek, a szabály ronthatja az angol klubcsapatok nemzetközi versenyképességét. Első ránézésre az új terv szigorúbbnak tűnik a mostaninál, a PSR ugyanis háromidényenkénti átlagban 105 millió fontos veszteséget is lehetővé tett a kluboknak.

A költség-, bérsapka jellemzően az amerikai majorligák sajátja. De egyre több sportágban próbálják ilyen-olyan formában bevezetni. A közelmúltban például a Formula–1-es világbajnokságban is megtették.