A külföldön élő magyarok hazacsábításának kihívásai

A magyar munkaerőpiac számára fontos lenne a külföldön élő 770 ezer magyar munkavállaló hazatérése, de nincs egyszerű megoldás a hazacsábításukra. A Vállalkozók és Munkavállalók Országos Szövetsége és az Egyensúly Intézet sajtóeseményén elhangzottak szerint a hazatérés ösztönzéséhez komplex rendszerváltozásra lenne szükség.

Németországban, Ausztriában és az Egyesült Királyságban él a legtöbb magyar, és bár az EU-ban középmezőnyben vagyunk a kivándorlás tekintetében, a kivándorlók aránya jelentősen megnőtt az elmúlt évtizedben. A kivándorlásnak ugyanakkor pozitív gazdasági hatásai is vannak, hiszen a külföldön dolgozó magyarok jelentős összegeket utalnak haza, ami hozzájárul a magyar gazdaság élénkítéséhez és a forint stabilizálásához.

Az Egyensúly Intézet előrejelzése szerint a külföldön dolgozó magyarok száma 2028-ra 750 ezer főre csökkenhet, és a hazautalások aránya is csökkenhet. Ugyanakkor a kivándorlás miatt csökken a hazai munkaerő-kínálat, ami feszesebbé teszi a munkaerőpiacot és inflációs nyomást gyakorol a gazdaságra.

A hazacsábítás több összetevőből áll: pénzügyi ösztönzők, a beilleszkedés segítése és a magyarországi körülmények javítása. A kivándorlás okai között szerepel a kalandvágy, a tudás és nyelvtanulás, valamint az elégedetlenség is. A visszaköltözést a család és barátok hiánya, a gyerekek iskolai tanulmányai, a nyugdíjas kor vagy az anyagi célok elmaradása ösztönözheti.

A külföldön élő magyarok többsége elégedett a munkakörülményekkel, de Magyarország helyzetét negatívan ítélik meg, ami visszatartja őket a hazaköltözéstől. A hosszabb ideje kint élők kevésbé hajlandóak visszatérni, mint azok, akik csak néhány éve élnek külföldön.

A hazaköltözés legfőbb ösztönzője egy egyszeri, 4 millió forintos támogatás lehetne, de a 13. havi fizetés vagy a külföldi jövedelem felét elérő hazai jövedelem is vonzó lehetne számukra. Az adminisztratív terhek csökkentése és az állami szolgáltatások digitalizálása is segíthetne a hazatérésben. Korábbi programok, mint a "Gyere haza, fiatal!" vagy az MTA "Lendület" programja csak korlátozott sikerrel jártak.