Négy rendőrt megöltek egy tűzharcban Amerikában

Négy rendőr életét vesztette és további négy megsebesült egy lövöldözés során az amerikai Charlotte városában. A Guardian, a BBC, a CNN és más források szerint a tragédia akkor történt, amikor a rendőrök elfogatóparancs alapján próbáltak elkapni egy bűnözőt, aki illegális fegyvertartás gyanújával került a hatóságok látókörébe az észak-carolinai városban.

A rendőrök a helyszínre érkezésük után váltak a támadás célpontjává, amikor a gyanúsított és egy másik személy a kertjükből tüzet nyitott rájuk. A támadókat a közel háromórás lövöldözés, vagyis tűzharc során holtan találták az elbarikádozott ház udvarán, miután a hatóságok viszonozták a tüzet.

A helyszínen négy nagy teljesítményű gépkarabélyt foglaltak le, és több személyt is őrizetbe vettek a házból, köztük egy nőt és egy 17 éves fiút, akik szintén részt vettek a lövöldözésben. Az összecsapásnak akkor lett vége, amikor a rendőrök páncélozott járművekkel megrohamozták a Shannon Park negyedben található házat, és betörték az ablakokat.

Az incidens során súlyosan megsebesült egy rendőr is, aki jelenleg kritikus állapotban van. Roy Cooper kormányzó a helyszínen járt, és beszélt az áldozatok és a sebesültek hozzátartozóival. Ez az esemény az egyik leghalálosabb támadás az Egyesült Államok bűnüldöző szervei ellen az elmúlt évtizedekben.

A lövöldözés idején több környékbeli iskolát is bezártak, a lakosokat pedig arra kérték, hogy ne hagyják el otthonaikat. Egy szemtanú beszámolója szerint káosz uralkodott, és a kommandósok mesterlövésze az ő hálószobájukból figyelte az eseményeket, miközben egy sérült tisztet a karjánál fogva rángattak át a házukon.

Johnny Jennings helyi rendőrfőnök hétfő esti sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy összesen nyolc rendfenntartót lőttek le az incidensben. Elmondása szerint a lövöldözés a 32 éves rendészeti pályafutásának egyik legtragikusabb eseménye. A támadás következtében hárman a helyszínen haltak meg, további egy rendőr a kórházba szállítását követően vesztette életét. A rendőrség tájékoztatása szerint még a nyomozás elején tartanak, így rengeteg a megválaszolatlan kérdés, de ígéretet tettek, hogy a nyomozásban minden kérdésre megtalálják a választ.

Charlotte városában nem ez volt az egyetlen rendkívüli esemény az utóbbi időben. Egy helyi család hároméves kislánya, Saylor Class azt állította, hogy szörnyeket hall a szobájában, ami kiderült, hogy 60 000 méh zümmögése volt a falakban. A méhész, aki eltávolította a méheket, azt mondta, hogy még soha nem látott ennyi kaptárt egy falban, és a rovarok nyolc hónap alatt építették fel a "szörnykaptárt". A rovarok megrongálták az elektromos vezetékeket, és a helyreállítás költségei nagyjából 20 ezer dollárba kerülnek. A rovarokat dobozokba helyezték és egy méhrezervátumba vitték. Bár az eset korábban történt, a BBC április 30-án számolt be róla, ami Magyarországon a méhek napjával esett egybe.