Elhurcolt ukrán fiatalok amerikai segítséget kérnek

Az Egyesült Államok segítségét kérik az Ukrajnából Oroszországba elhurcolt tizenkilencezer gyermek hazajuttatásához és nemzeti identitásuk megőrzéséhez egy Kijevben tanuló egyetemista segélykiáltásában.

Kszenija Koldin, aki még csak 17 éves volt, amikor 11 éves öccsével, Szerhijjel együtt elrabolták őket ukrajnai otthonukból, az amerikaiaknak írt segélykiáltásában emlékezett vissza az élete legszörnyűbb kilenc hónapjára. A Fox News által közölt összefoglaló szerint mindketten harkivi árvák voltak, és a háború kitörése után vovcsanszki nevelőszülőknél találtak otthonra, mígnem az orosz katonák elfoglalták a városkát és őrizetbe vették őket. A gyerekeket buszra rakták, majd szétválasztották őket; Kszeniját Sebekinóba, öccsét pedig Gelendzsikbe szállították. Azt állították nekik, hogy csak egy háromhetes kirándulásra mennek, de a valóságban kilenc hónapig tartott, és 1100 kilométerre voltak egymástól. Csak később vették észre, hogy az oroszok tulajdonképpen elrabolták őket.

Az Európai Unió mindent megtesz azért, hogy felelősségre vonja azokat, akik lehetővé tették az ukrán gyermekek erőszakos deportálását a megszállt területekről, és azért, hogy ezek a gyermekek biztonságban hazakerülhessenek családjukhoz – jelentette ki Vera Jourová uniós biztos az Európai Parlament áprilisi plenáris ülésén. Egyes ukrán fiatalokat, akiket Oroszország elhurcolt, például Németországban találtak meg.

Kszenija az Egyesült Államokhoz fordult segítségért, miután a kongresszus jóváhagyta az Ukrajnának szánt segélycsomagot, amelyet Joe Biden aláírt. Mike Johnson házelnök kijelentette, hogy az amerikai döntés egyértelmű üzenetet tolmácsolt Putyinnak: az Egyesült Államok nem hátrál meg. Kszenija Koldin arra kér minden amerikait, hogy tartsanak ki az ukránok mellett, akik folytatják harcukat Putyin ellen, és megpróbálják megőrizni nemzeti identitásukat.

Kszenija egy technikumba került, ahol agymosásban részesült, és ahol az igazgatónő orosz állampolgársági okmányok aláírására kényszerítette. Az igazgatónő gyűlölettel a szemében szidalmazta és "hülyének" nevezte, amikor Kszenija nem volt hajlandó az orosz állampolgárságot felvenni. Nem sokkal később kiutasították, és Kszenija egy olyan országban került, ahol megvetették. A Save Ukraine szervezet segítségével, amelynek eddig 290 sikeres akciójuk volt, végül hazajutott.

Hazatérése után az öccsét is megkereste, aki már nem volt ugyanaz a fiú, "akit korábban ismert". A hónapokig tartó orosz propaganda hatására Szerhij olyan dolgokat hangoztatott, amelyekben valójában nem hitt. Hosszú győzködés után azonban ő is hazatért. Kszenija megjegyezte, hogy tizenkilencezer elrabolt ukrán gyerek még mindig Oroszországban van, és sokat közülük azért büntetnek, mert ukránul szólalnak meg. A legaggasztóbb, hogy sok ukrán fiút 18. életévük betöltése után besoroznak, és arra képzik ki őket, hogy saját népük ellen harcoljanak.