Százmilliókból segítene a kormány hazajönni azoknak, akik épp itthon vannak. A most induló program nem túl szerencsés, avagy nem éri el a célját, mert pont annak a közegnek kommunikál, aki éppen itthon van. 

A közeljövőben nyíló Hazaváró Irodáknak az ellene a célja, hogy megkönnyítsék a külföldön élő magyarok hazaköltözési törekvéseit - mondja Kövér László egy interjúban. Kövér magyarázata alapján pont arról van szó, amit az elnevezés elsőre sugall: kormányablak-jellegű irodákról, amik az ország több pontján is megjelennek majd, és amiknek az a lényege „hogy egyablakos ügyintézést biztosít majd minden hazatelepüléshez szükséges ügyben”. Ahogy a Hvg is rámutat, írja a telex, nehéz nem azonnal Bödőcs Tibor – mára klasszikusnak számító – videóira asszociálni: a Nemzeti Maradási Irodára és a Gyere haza, fiatalra. 

Az országban 27 helyen nyílnak Hazaváró Irodák, és indul egy telefonos helpdeskkel is támogatott hazacsábító információs portál is, amely egy 15 éve létező lengyel mintát követve segíti majd tanácsokkal az át- és visszatelepülni vágyó magyarokat. A program főleg meglévő infrastruktúrát használ, a jelenlegi kormányablakokban fog üzemelni.  A projektet már csaknem egy éve tervezi a kormány, informális döntést tavaly november 16-i ülésén hozott a kabinet, és időközben "feladatszabás" is történt. Például az idén február 20-i, “a diaszpóra magyarsággal történő kapcsolattartást támogató intézmények fejlesztéséről” című 1039/2023-as kormányhatározattal, amely már pontos forrást is rendelt a célhoz:

  • 2023-ban 1 142 685 200 forintot
  • 2024-ben 103 061 800 forintot

Ami a lengyel példát illeti, az ottani portál már 15 éve létezik. A 2008-ban indult állami honlap, a powroty.gov.pl neve is azt jelenti, hogy “visszatérés”. Azt írják: “Segítünk az országba visszatérni szándékozó lengyeleknek”, és tanácsokat adnak az ezzel kapcsolatos ügyintézéshez, valamint abban segítenek, hogy a visszatérők hogyan találjanak munkát vagy alapítsanak vállalkozást az országban.

fotó: szeretgom