Az új Duna-híd neve: Tomori Pál híd

Az új Kalocsa-Paks Duna-híd nevét hivatalosan is elfogadták, így a híd Tomori Pál egykori kalocsai érsekről fog elnevezésre kerülni. A műszaki átadásra és az ahhoz vezető utak építési munkálataira májusra várható, de a névválasztás már megtörtént.

A Kalocsa-Paks Duna-híd nevének elfogadását a Kalocsai Építészeti, Értékvédelmi, Urbanisztikai Társaság (K.arc) kezdeményezte Lázár János építési és közlekedési miniszternél. A társaság, melyet fiatal helyi építészmérnökök alapítottak és aktívan részt vesznek a város közéletében, múlt év októberében terjesztette elő az indoklással ellátott javaslatot. A kezdeményezés szerint a híd nevét Tomori Pálról, a magyar sereg egykori fővezéréről, aki a Mohácsi csatában esett el, kellene elnevezni, mivel jelentős hatással lesz a város és a térség jövőbeli fejlődésére.

A kalohirek.hu által megkérdezett Horváth Bálint építészmérnök, a K.arc alapítója elmondta, hogy a névválasztási kampányt múlt év szeptemberében indították el online felületen. A cél az volt, hogy a hamarosan átadásra kerülő híd a Tomori Pál híd nevet kapja. A kezdeményezést széles körben támogatták, többek között Dr. Meszlényi Rózsa, a Tomori Pál Főiskola alapító rektora emeritája is kiállt mellette, mondván, hogy a főiskola már 20 éve viseli Tomori Pál nevét. A névválasztást a közösség több mint kétezer lájkkal támogatta a karckalocsa.hu online felületen. Horváth Bálint örömmel számolt be arról, hogy a hivatalos értesítés szerint az előterjesztésüket elfogadták, és a híd már a Google térképén is az új nevén, Kalocsa-Paks Duna-híd (Tomori Pál híd) szerepel. A miniszteri támogatásnak köszönhetően mostantól hivatalos az új név.