Kirúgták a nyíregyházi szülész főorvost a durva kommentek miatt

A nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház kirúgta dr. Kornafeld János szülész-nőgyógyászát, miután trágár megjegyzéseket tett Cseh Katalin politikus közösségi média bejegyzéséhez.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kórház csoportvezető főorvosa, dr. Kornafeld János, szokatlanul durva és trágár kommenteket írt Cseh Katalin Gazprom–Fradi-szponzorációs Facebook-posztjához, amelyben az UEFA-hoz fordulásáról írt. Az esetet egy olvasó jelezte. A szülész-nőgyógyász két kommentje igen erős tartalmú volt, amelyeket a Telex szó szerint idézett.

Az egyik kommentben dr. Kornafeld János így fogalmazott: „Édesmama pedig tegyen lépéseket, hogy a vaginádon keresztül fordítson ki,s s úgy húzzon a s saját nyakadbaromarc'...ha már nem szopta le inkább édespapát...anno!” Ezt követően pedig azt írta: „Tudtam volna szakszerüen használni a kedvenc játékodat,a botmixert is esetedben...akár 9 hónapos magzati korodban is…”.

A kórház vezetése felháborodott a bejegyzésen, és etikai, valamint morális kérdéseket vetett fel a kommentekkel kapcsolatban. Az Etikai Bizottsághoz fordultak a bejegyzés mögött álló események tisztázása érdekében, beleértve azt az esetet is, hogy valaki visszaélhetett-e az említett orvos profiljával. A vizsgálatot követően azonban a kórház először felfüggesztette, majd azonnali hatállyal megszüntette dr. Kornafeld János egészségügyi szolgálati jogviszonyát.

Cseh Katalin, az Európai Parlament képviselője, aki a kommentek célpontja volt, elmondta, hogy szomorúnak tartja a magyar közbeszéd jelenlegi állapotát, ahol a véleménykülönbségek helyett az uszítás és hergelés került előtérbe. Az orvosi szakmát az emberség és a jó szándék alappilléreinek tartja, és úgy véli, hogy a kommentekben ezek hiányoznak. Hozzátette, hogy ebben a kommentben nem túl sok ilyet tudott felfedezni, de hát ez van, és ez az ő lelkiismeretének a kérdése.

Cseh Katalin szerint fontos lenne a közbizalom megteremtése az egészségügy felé, mivel sok magyar nő aggódik az egészségügyi ellátás minősége miatt. Az Európai Parlament képviselője elfogadja, hogy valaki nem ért egyet vele vagy egy politikai oldal véleményével, de a civilizált és normális véleménykifejezés helyett aggodalmát fejezte ki az uszításra és hergelésre való áttérés miatt a közbeszédben.