Csányi Sándor nagy bejelentést tett az OTP történelmi felvásárlási ügyletéről

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója az InfoRádióban beszélt a bank történetének eddigi legnagyobb felvásárlási ügyletéről, amely három új országba való belépést jelenthet a társaság számára.

Az OTP Bank éves közgyűlésén Csányi Sándor bejelentette, hogy a társaság kiemelkedően teljesít, és folytatja a terjeszkedést. A bankvezér elmondta, hogy csütörtökön vételi ajánlatot tettek egy uniós országban, ami a bank történetének legnagyobb felvásárlása lehet, és ez a hír jelentős mozgást okozott a magyar tőzsdén.

A bankcsoport remek gazdasági eredményeiről is szó esett, amelyekről a sajtó is írt. Csányi Sándor szerint a bankcsoport a tervekhez képest sokkal jobb eredménnyel zárta az évet, és egy rekordévet tudtak maguk mögött hagyni. Kiemelte, hogy Bulgáriában és Szlovéniában különösen jó évet zártak, és ezekben az országokban a gazdasági helyzet jobb volt, mint Magyarországon. Az OTP növekedése Horvátországban is kiemelkedő volt, és a vállalat profitjának 64 százaléka már a külföldi bevételeiből származik.

A bankvezér hozzátette, hogy bár Üzbegisztánban veszteséges volt a bank, bízik abban, hogy az előző évi rekordot már idén túl tudják szárnyalni. Egy szakmagazin szerint az OTP regionális nagybankká vált, és a hatékonyságuk is minden téren javult, amivel a versenytársakat is megelőzik. Tavaly egy banki stresszteszten az OTP-t Európa 4. legstabilabb bankjának találták.

A magyar bankpiacon Csányi Sándor szerint még jó ideig nem lesz konszolidáció, és a fintech cégekkel kapcsolatban úgy véli, igazságtalan, hogy kevesebb felügyeleti szabályozásnak kell megfelelniük, mint a hagyományos bankoknak. Büszke arra, hogy az OTP telefonos appját nagyjából ugyanannyian használják, mint a Revolutét. A bankvezér szerint a konszolidáció sokkal gyorsabb folyamatnak gondolta, de alig-alig van számottevő konszolidáció. Akkor lesz konszolidáció, ha a magyar bankok tulajdonosait külföldön megvásárolják vagy merge-ekre kerül sor, egyelőre azonban Csányi nem nagyon lát ilyet.

Újabb részletek a felvásárlásról

Csányi Sándor arról is beszélt, hogy az új felvásárlással három országba lépnek be egyidejűleg, és hogy a célpiacokon nagyon fejlett a technológia. Kiemelte, hogy az OTP nem áll meg a terjeszkedésben, és ha valahova beteszik a lábukat, akkor minden célpontot megpróbálnak felvásárolni. Az InfoRádió kedvéért exkluzív hírként elmondta, hogy ezek az országok, ahol nagyon fejlett a digitalizáció és a bankrendszer, egy viszonylag nagy bankot jelentenek.

A költségvetési hiány és a magyar gazdaság kihívásai

Az OTP ma már Ukrajnában is profitot termel, de onnan nem tudják kihozni a profitot a háború miatt. A Krímben és Donyeckben elveszítette a fiókjait az OTP az orosz megszállás miatt.

A magyar gazdaság legnagyobb problémája a rendkívül magas költségvetési hiány. Ez azért rossz, mert rontja a magyar gazdaság kredibilitását

– hangsúlyozta az OTP vezére.

Az állampapírhozamok 7 százalék fölötti kamata Csányi Sándor szerint a fejlődés gátja lehet. Az EU-s források nagyon pedig nagyon hiányoznak a vállalati hitelállomány növekedéséből. A másik, ami még növelné a hitelállományt, a munkaerő, de ebből sem áll elég rendelkezésre Magyarországon. „A külföldi munkaerő most már a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban is megjelent és már nem idénymunkásokról beszélünk.”

A magyar gazdaság és az euró bevezetése

A magyar gazdaság még nem áll készen az euró bevezetésére, ahhoz sokkal hatékonyabb és termelékenyebb gazdaság kellene. El vagyunk maradva az eurózóna gazdasági teljesítményétől.

„Az ország iránti bizalom növekedése alacsonyabb kamattal járna a hitelezésben, ami megtérülővé tenné a vállalati befektetéseket. Az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban hatalmas potenciállal rendelkezik Magyarország, de ehhez az üzemeket és az öntözőrendszert is korszerűsíteni kell. A hi-tech iparágak is komoly lehetőséget jelentenek a befektetőknek” – jegyezte meg az OTP elnöke.