534 millióra perlik a Németh Szilárd-féle birkózóakadémiát

A Csepeli Birkózó Club (CsBC) szerződésszegés miatt beperelte a fideszes Németh Szilárd által irányított Kozma István Birkózó Akadémiát (KIMBA), több mint félmilliárd forint megfizetésére kötelezve azt.

A CsBC elnöke, Märtz József márciusban levélben szólította fel a Fidesz politikusát és Süle Lászlót, a KIMBA kurátorát, hogy "fizesse vissza" a klubnak szánt állami támogatásokat, mivel az akadémia és Németh nem teljesítette a vállalásokat, hanem magánalapítványba irányította azokat a pénzeket, amelyeket a klub nyert el.

A klubnak két részletben összesen 2,4 milliárd forint állami támogatás érkezett. Az első részlet, 400 millió forint, az Emberi Erőforrások Minisztériumától származott, melyet a XXI. kerületi önkormányzaton keresztül adtak át, a Csepeli Birkózó Club csarnokának felújítására. A második, 2 milliárd forintos támogatás Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztertől érkezett, egy birkózó akadémia létesítésére, ahol a Csepeli Birkózó Club is kedvezményezett volt.

A Magyar Birkózó Szövetséggel 2017-ben kötött megállapodás értelmében egy birkózóakadémia épült volna, amelynek részeként a CsBC edzőközpontját is ki kellett volna alakítani. A bírósági beadvány szerint a pénz átadásának feltétele az volt, hogy az akadémia ingyenesen biztosítsa a csarnok alsó szintjének kizárólagos használatát a CsBC-nek, azonban az alapítvány kizárta a klubot a használatból, és csak évi közel 36 millió forint bérleti díj ellenében ajánlotta fel a termet.

A CsBC a szerződésszegés miatt 134 millió forint kártérítést, valamint a 400 millió forintos támogatás visszafizetését követeli, mivel azt eddig ellenszolgáltatás nélkül használták fel. A klub szeretné annak a megállapítását is, hogy az ingyenes pénzátadás semmis, és az akadémia térítse meg azt a 400 millió forintot. A Seszták-féle 2 milliárdos támogatást azonban nem kérik vissza, mivel annak célja az akadémiaépítés volt.

Németh Szilárd nem válaszolt a 24.hu megkeresésére a CsBC követelésével kapcsolatban. A Magyar Birkózó Szövetség elnöksége azonban, Németh újraválasztása után, állásfoglalást fogadott el, amelyben az ügyet "fake news"-nak, a magyar birkózócsalád elleni támadásnak minősítette. Németh azt is állította, hogy Märtz József Borbély Lénárd, Csepel Fideszből kizárt polgármesterének kampányol.

Märtz József szerint viszont sajnálatos, hogy Németh a sportági szövetséget kampányeszközzé silányította. A klubelnök úgy véli, hogy „Németh Szilárd a saját politikai kampányközpontjaként kezeli a birkózóakadémia épületét”. A Fővárosi Törvényszékre benyújtott kereset szerint a CsBC összesen 534 millió forintot követel.