Uma Thurman 54 évesen: Egy sokoldalú színésznő pályaképe

Ha nem Quentin Tarantino filmjében kaszabolja a népet, vagy Victor Hugo klasszikus regényének egyik főszerepét játssza, akkor szuperhős, görög mitológiai lény és az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Uma Thurman 54 éves korában is aktív és változatos karrierrel büszkélkedhet.

Uma Thurman pályafutását 15 évesen, modellként kezdte, és hamarosan a Glamour és a Vogue magazinok címlapján is megjelent. Első filmszerepét a Kiss Daddy Goodnight című thrillerben kapta meg, majd a Veszedelmes viszonyokban Glenn Close és John Malkovich oldalán tűnt fel. A Ponyvaregény című film Mia Wallace szerepével vált igazán ismertté, amelyért Golden Globe- és Oscar-díjra is jelölték. Quentin Tarantino azóta is múzsájának tartja.

Karrierje során Thurman a Gattaca című sci-fiben és a Batman és Robinban is szerepelt, utóbbi a kritikusok szerint a valaha készült legrosszabb filmek egyike. A Nyomorultak adaptációjában nyújtott alakítását magasztalták, míg a Bosszúállók (1998) miatt Arany Málnára jelölték. A Pasifogó kísérletek című HBO sorozatban nyújtott alakításáért Golden Globe-díjat kapott, majd a Kill Bill című kultfilm főszerepében láthattuk. A Producerek című musicalben énekhangját is megcsillogtatta.

A 2000-es években Thurman néhány kevésbé sikeres filmben is szerepelt, mint például A szuper exnőm, a Szemvillanás alatt és a Villámtolvaj – Percy Jackson és az olimposziak. A Smash című musicalsorozatban nyújtott teljesítményéért Primetime Emmy-díjra jelölték, és a netflixes Kamrák sorozatban is kiemelkedőt alakított.

Legutóbb az A gyilkos galériában című filmben láthattuk, ahol ismét Samuel L. Jacksonnal dolgozott együtt. Magánéletében két házasságot követően, Ethan Hawke után Arpad Bussonnal alakított ki kapcsolatot, akivel egy gyermekük született. Thurman aktív résztvevője a Me Too mozgalomnak, és nyíltan beszélt arról, hogy Harvey Weinstein megerőszakolta 1994-ben. Politikai nézeteit illetően demokrata, és gyakran áll ki az emberi jogok, az LMBTQ közösség és az állatkínzás ellen.

A színésznőt a jövőben az Oh, Canada című filmben és A halhatatlan gárda második részében láthatják a nézők.