70 milliós állami támogatásból vett a Kitörés túra szervezője dobogókői telket, de titkolják, hol épül fel a "bakancsos" turistaház. A 24.hu azt is vélni tudja, hogy több forrásból összesen 155 millió forintnyi közpénz került már a projektbe. A támogatásokat bezsebelő szervezet a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet melynek alapító elnöke Moys Zoltán, Lezsák Sándor parlamenti alelnök veje. A lap azt is írja, hogy már a turistaháznak helyet adó területet is közpénzből vásárolta meg. 

Az már korábban ismert volt, hogy a Kitörés túra szervHitlert méltató, ukránokat gyalázó kijelentések köthetzőek a nevéhez. Az egyesület vezetője Lezsák Sándor, az Országház alelnökének veje. ező egylet, amelynek elnöke a magyar érdemrend lovagkeresztjével is kitüntetett Moys, a Kisfaludy Programban kapott támogatásból építhet "bakancsos turistaházat" a Dobogókőn. Azt viszont csak most derítette ki a lap, hogy már az ehhez szükséges, 2158 négyzetméteres belterületi telek megvásárlásához és az építkezéshez kapott 85 millió forintot a társaság a Bethlen Gábor Alapkezelőtől is. Ez az alapítvány a legnnagyobb határontúli pénzosztó is egyben. 

A Miniszterelnökség szakmai felügyeletével működő Bethlen Gábor Alapkezelő először 60 millió forinttal támogatta "a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának erősítését célzó" Hazajáró Honismereti és Turista Egyletet ingatlanvásárlását és a felújítást, majd 2023-ban ezt az összeget 25 millióval megemelte.

A támogatás mértékének megemelését a 24.hu-nak a miniszterelnökség a "háborús helyzet, a szankciók okozta energiaválság és az infláció nyomán kialakult radikális építőanyagár-változásokkal" magyarázta. 

Hitlert méltató, ukránokat gyalázó műsorok fűződnek Moys nevéhez

A Hazajáró Honismereti és Turista Egylet vezetője Kenyeres Oszkár, képviseleti joga van még Schödl Dávidnak és Moys Zoltánnak. 2014-ben ugyancsak a 24.hu írta meg, hogy Moys cége, a Dextramedia Kft. az MTVA több száz millió forintért foglalkoztatott beszállítója lett 2010 után.

Azt pedig az Átlátszó tárta fel, hogy a Dextramedia 2011-ben 4,7 millió forintért szerződött a Jobbik frakciójával, a párthoz kötődő szélsőjobboldali szervezetek és politikusok doménjeit is kezelte, illetve az N1TV számára gyártott anyagokat, például azt az elhíresült összeállítást, amely pozitív hangvételben emlékezett meg Adolf Hitler születésnapjáról. Moys legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy szerepet vállalt az orosz propagandacsatorna, az RT által készített egyik kisfilmben, amelyben Bencsik András kormánypárti médiamunkás fasisztának nevezte az ukránokat.

fotó: Hazajáró Honismereti és Turista Egylet