A Fudzsit lefotózni vágyó turisták kedvenc helyét veszélyezteti egy hatalmas drótháló Japánban

Fudzsikavagucsiko városában egy óriási fekete dróthálóval készülnek véget vetni a turisták által okozott problémáknak, ami a helyiek szerint elengedhetetlen lépés.

Fudzsikavagucsiko város tisztviselői sajnálatosnak tartják, de szükségesnek látják egy jelentős terepakadály felállítását, amely megakadályozza a turistákat abban, hogy a város egyik pontjáról tökéletes fotókat készítsenek a Fudzsiról. A város népszerűsége nemcsak a Kavagucsi-tó közelségének, hanem egy különleges fotózási pontnak köszönhető, ahol a Lawson vegyeskereskedés hátterében pompázik a hegy. A túlzott turistaforgalom és a tiszteletlen viselkedés miatt azonban a városvezetés úgy döntött, hogy egy hatalmas fekete dróthálóval szünteti meg a problémát – számolt be a Guardian és a BBC-nek nyilatkozó helyi hatóságok.

A helyi tisztviselők szerint a turisták szemetet hagynak maguk után és nem tartják tiszteletben a közlekedési szabályokat, ezért kényszerültek a drasztikus lépésre. A város más pontjairól is lehet szép képeket készíteni a Fudzsiról, de a kisbolt melletti járdaszakasz különleges látványt nyújt, amely a közösségi médiának köszönhetően vált rendkívül népszerűvé.

A város korábban próbálkozott a helyzet kezelésével közlekedési táblák kihelyezésével és biztonsági őrök alkalmazásával, de ezek a módszerek nem hoztak eredményt. A 2,5 méter magas és 20 méter széles fekete dróthálót a tervek szerint a következő héten állítják fel, és csak a helyzet javulása esetén távolítják el.

A drótháló egy közeli fogászati klinikát is védeni fog a turistáktól, akik gyakran engedély nélkül parkolnak ott, vagy a klinika tetejére másznak fel fotózni. Japán a járványügyi korlátozások feloldása óta ismét népszerű turistacélponttá vált, és a kormány a látogatószám növelésén dolgozik. Márciusban 3 millió turistát fogadtak, de a turizmus fellendülése nem mindenhol talál pozitív fogadtatásra. Kiotóban például a gésák zaklatása miatt panaszkodnak a helyiek, és a Fudzsi egyik hegymászóútvonalán belépődíjat vezettek be.

A tömegturizmus okozta problémákra más helyeken is próbálnak megoldást találni. Velencében például a héten vezették be, hogy a városba érkező turistáknak belépőt kell fizetniük. Az ötlet nem teljesen eredeti: tavaly pár hónapra az osztrák Hallstattban tettek ki egy szelfigátló falat a tópartra, ahol már lépni sem lehetett, mert a 700 lakosú faluba naponta nagyjából tízezer turista érkezett. Az ideiglenes megoldással minden második deszkán át lehetett nézni, vagyis a látvány megvolt, de szelfizésre alkalmatlan lett – végül a kerítést eltávolították.