Szaúd-Arábia óriási összegeket fektet a FIFA-ba

Négyéves szponzorációs megállapodást írt alá a szaúdi Aramco és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), mely évente százmillió dolláros támogatást jelent a szervezet számára.

A világ legnagyobb olajvállalata, az Aramco, melyet közvetve Mohamed bin Szalman herceg, Szaúd-Arábia trónörököse irányít, komoly összegeket invesztál a futball világába. A herceg, aki a szaúdi reformokat is vezeti, tudatában van a sportág jelentőségével, hiszen már az oroszországi világbajnokság idején is szövetséget kötött Oroszországgal, a világ másik nagy olajtermelőjével.

A szponzori szerződés fő célja a 2026-os, az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban megrendezésre kerülő futball világbajnokság, valamint a 2027-es női világbajnokság támogatása. A FIFA korábban is kötött hasonló megállapodásokat, például a Gazprommal a 2018-as oroszországi világbajnokság, illetve a Qatar Airways-szel a 2022-es katari világbajnokság előtt.

A szaúdiak próbálkoztak a 2023-as női világbajnokság támogatásával is, de a Saudi Tourism ajánlatát a FIFA nem fogadta el, mivel a szaúdi nők jogainak helyzete miatt negatív volt a nemzetközi visszhang. Ennek ellenére Mohamed bin Szalman herceg változtatni kíván ezen a helyzeten, így a mostani szerződés már a női világbajnokságot is magában foglalja.

Gianni Infantino, a FIFA elnöke szerint az Aramco korábban is jelentős támogatást nyújtott globális sporteseményekhez, és fontosnak tartja az új kezdeményezések támogatását is. Amin H. Nasszer, az Aramco elnök-vezérigazgatója hozzátette, hogy a szponzori szerződéssel a futball fejlesztéséhez kívánnak hozzájárulni, és elősegíteni a sport globális hatásának elmélyítését.

A FIFA-t a környezetvédő szervezetek képmutatással vádolják, mivel zöld átmenet híveként mutatkozik, miközben egy környezetszennyező olajóriással köt szerződést. Az Aramco elnök-vezérigazgatója szerint azonban nem szabad elhinni azt a fantáziát, hogy a kőolaj és földgáz kiszorul az energiaellátásból, hanem további beruházásokra van szükség az iparban.

Az Aramco 2022-ben 71,8 millió tonna szén-dioxid kibocsátásért volt felelős, ami Norvégia éves kibocsátásával egyenlő. Az energiaválság ellenére a cég profitja 156,4 milliárd dollár volt 2023-ban, vagyona pedig 661 milliárd dollárra nőtt.

Az Amnesty International a nők jogainak sérelme miatt bírálta a szponzorszerződést, Steve Cockburn, a szervezet jogi osztályának vezetője szerint kegyetlen irónia, hogy a FIFA egy olyan állami olajcéggel köt szerződést, amelynek országában börtönben tartanak női aktivistákat.