A DWS könyvelési módszerei felkavarják a pénzügyi világot

A Deutsche Bank vagyonkezelő részlege, a DWS egy eddig titokban tartott könyvelési módszerrel növelte jelentősen a kezelt vagyon nagyságát, ami a vezetői bónuszok meghatározásában is szerepet játszott. A Financial Times szerint a frankfurti tőzsdén jegyzett vállalat, melynek 80%-a a Deutsche Bank kezében van, most először tárta fel, hogy a tanácsadási mandátumokat is beleszámította a teljes kezelt vagyonba és az éves tőkeáramlásba.

A tanácsadási mandátumok olyan szolgáltatások, ahol a vagyonkezelő csak tanácsokat ad az ügyfeleknek, de a befektetési döntéseket az ügyfelek maguk hozzák meg. Ez eltér a magasabb árrésű vagyonkezeléstől, ahol a cég végzi a befektetési döntéseket az ügyfél nevében.

A DWS 2022 végéig nem közölte nyilvánosan, hogy a harmadik felek által kezelt eszközöket is beleértik a kezelt vagyonba, és hogy a tanácsadási mandátumok piaci értékelésének változásait is figyelembe vették a tőkeáramlás számításánál. Ezt a gyakorlatot csak egy lábjegyzetben említették.

A DWS belső megbeszéléseit ismerő források szerint a vállalat akkor kezdett nagyobb hangsúlyt fektetni a tanácsadói mandátumok megszerzésére, amikor Asoka Wöhrmann vette át a vezérigazgatói posztot 2018 végén, nem sokkal a cég tőzsdei bevezetése után. A bónuszok kiszámítása ekkor kezdett a nettó tőkeáramláshoz kapcsolódni.

A DWS a Financial Timesnak kijelentette, hogy a tanácsadási mandátumokból származó vagyonbeáramlás és a piaci árfolyamhatások nem voltak jelentős hatással a vezetői javadalmazásra.

A Financial Times által közölt adatok szerint 2018 júniusa és 2024 márciusa között a tanácsadási mandátumokkal kezelt vagyon legalább egyötödét tette ki a DWS összes, nem készpénzes tőkebeáramlásának.

Irene Rossetto, a Keefe, Bruyette & Woods elemzője szerint a tanácsadói eszközök értékének változását a tőkeáramlásokba beszámítani szokatlan és nem áll összhangban az iparági gyakorlattal.

A DWS álláspontja szerint nincs általános számviteli standard a kezelt vagyonra vonatkozóan, és úgy vélik, hogy módszereik és beszámolóik összhangban vannak a versenytársak gyakorlatával.