EU új szankciócsomagja Oroszország ellen

Az Európai Unió új szankciócsomagot tervez bevezetni Oroszországgal szemben, amelynek célja a cseppfolyósított földgáz (LNG) iparának nyereségének csökkentése, valamint a héliumimport, orosz pártok és médiaszereplők elleni intézkedések.

Az Európai Bizottság célja, hogy megakadályozza az uniós országokat abban, hogy az orosz cseppfolyósított földgáz átvétele után azt újraexportálják. Ez az első alkalom lenne, hogy az EU az ukrajnai invázióra válaszul az orosz gázágazat ellen lépne fel. A javasolt szankciók értelmében az uniós cégek nem fektethetnének be a jövőben oroszországi LNG-projektekbe, ami korlátozná az ágazat bővítési lehetőségeit és jelentős hatással lenne Oroszország költségvetési bevételeire.

A szankciók várhatóan Oroszország 8 milliárd eurós LNG-nyereségének mintegy negyedét érintenék. Az új büntetőintézkedés-csomag, amely a 14. az invázió óta, az orosz hélium importjának tilalmát is tartalmazná, valamint szankciókat vezetne be azokra az európai politikai pártokra, nem kormányzati szervezetekre és médiumokra, amelyek orosz támogatásokat fogadnak el.

Az intézkedések célba vennék azokat a hajókat is, amelyek az olajárplafon megsértésével szállítják az orosz nyersolajat, és megtiltanák az EU-ban élő magánszemélyeknek és vállalatoknak, hogy segítséget nyújtsanak ezeknek a szankciókat áthágó szállítmányozóknak.

Az energia kérdése érzékeny téma Európában, és az EU eddig tartózkodott az orosz gáz szankcionálásától. A nagyköveteik a következő napokban intenzív egyeztetéseket folytatnak majd a megállapodás eléréséért.

Belgium beleegyezett, hogy 2025-től kezdődően átadja Ukrajnának a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereség után beszedett adót. Ez lehetővé teheti egy olyan terv elfogadását, amely szerint az Európában lefoglalt orosz vagyonból származó kamatokat Ukrajna számára történő fegyvervásárlásra fordítanák.

A belga kormány kijelentette, hogy kész megfontolni egy önkéntes megállapodást az EU/G7-ekkel a befagyasztott orosz állami vagyonból származó nemzeti társasági adóból származó váratlan bevétel átutalásáról. A Tanács belga elnöksége arra törekszik, hogy a megállapodást mielőbb jóváhagyják, és ezzel szabaddá tegyék az utat ahhoz, hogy az EU júliusban elküldhesse a pénzt Ukrajnának. Az Euroclear által az eszközök kezeléséért felszámított díjat a felére, 0,5 százalékra csökkentették, ami több pénzt szabadít fel Ukrajna számára.