A kínai pártvezér és a magyar–kínai barátság himnusza

Hszi Csin-ping kínai pártvezér a Magyar Nemzet hasábjain osztotta meg gondolatait a magyar–kínai kapcsolatokról, amelyeket olyan szorosnak és tartalmasnak ír le, mint a jó tokaji bor.

Májusban, amikor az Alföldön a virágok és a fű illata betölti a levegőt, Hszi Csin-ping kínai államfő állami látogatást tesz Magyarországon, amelyre Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására kerül sor. Ez lesz a második alkalom tizenöt év alatt, hogy a kínai vezető ellátogat az országba. Cikkében kiemeli, hogy az elmúlt tizenöt év során számos magyar vezetővel találkozott Kínában, és ezek az alkalmak mély barátság kialakulásához vezettek. Hszi Csin-ping izgatottan várja, hogy ismét Magyarországra látogathasson, és a magyar barátaival megvitathassa a két ország közötti barátság és együttműködés jövőjét, valamint megtervezhessék az újkori kínai-magyar kapcsolatok fejlesztését.

A kínai államfő cikkében Magyarország dicséretére számos példát hoz fel, többek között Petőfit és Liszt Ferencet említi, valamint a golyóstollat, a hologramot és a Rubik-kockát, mint az emberiség fejlődésének meghatározó elemeit. Hszi Csin-ping szerint a magyar nép szorgalmas, elmés, nyitott és elfogadó, mer új utakon járni, és innovatív készségekben gazdag.

Hszi Csin-ping szerint a kínai–magyar barátság olyan, mint a jó tokaji bor: illatos, édes, tartalmas és tartós. Kifejti, hogy a két ország vállt vállnak vetve, a nemzetközi környezet változásai és a kihívások ellenére is helyesen járja az önálló és független külkapcsolatok útját.

A cikkben a kínai elnök azt is hangsúlyozza, hogy Kína és Magyarország között magas szintű politikai bizalom alakult ki, és a kétoldalú kapcsolatok a történelem legjobb időszakát élik, mondhatni az "arany vízi útra" léptek. Az együttműködés gyümölcsöző és életerőtől duzzadó, a humán cserekapcsolatok pedig egyre erősödnek.

Hszi Csin-ping reményét fejezi ki, hogy a látogatása során a magyar vezetőkkel együtt folytathatják a hagyományos barátságot, elmélyíthetik a kölcsönösen előnyös együttműködést, és a két ország közötti átfogó stratégiai partnerséget újabb magasságokba emelhetik. Ehhez többek között a kölcsönös bizalom megerősítése, a fejlesztési stratégiák összehangolása, a "cserekapcsolatok" megerősítése és a regionális együttműködések, valamint a nemzetközi kérdésekről folytatott eszmecserék megerősítése is szükséges.

A cikk zárásaként a kínai elnök egy ősi kínai mondást idéz, miszerint a hasonló gondolkodásúak között a hegyek és vizek adta távolság nem jelent akadályt, amit egy magyar közmondással is összekapcsol: a jó barát drágább az aranynál. Hszi Csin-ping szerint a két ország közötti barátság és együttműködés új fejezetének megírása előtt állnak, hogy közösen alakíthassanak ki egy szebb jövőt a két nép számára. Orbán Viktor és Hszi Csin-ping eddig hét alkalommal találkozott, legutóbb 2023 októberében Pekingben folytattak megbeszélést.