A nyugati szemét illegális útjai a szegény országokba

Nagy haszon és kis kockázat jellemzi az illegális szemétexportot, amely veszélyezteti az emberek egészségét és a maffia milliárdos hasznot húz belőle - állítja a Deutsche Welle.

Az Európai Unió szemétexportjának jelentős része, 15-30 százaléka illegális, amiből a maffia sok milliárd eurós hasznot realizál. Az ENSZ délkelet-ázsiai irodájának bűnüldözési igazgatója, Maszud Karimipur szerint az Asean országok 2017 és 2021 között mintegy 100 millió tonna szemetet importáltak Európából, melynek értéke körülbelül 50 milliárd dollár lehet. A kínai piac 2018-as bezárása után a maffia új útvonalakat és célországokat keresett, így az Asean országok kerültek a célkeresztbe, ahol a szegény államok és a megvesztegethető hatóságok miatt könnyebb az illegális tevékenység.

Indonézia esetében a szemétimport jelentős növekedése figyelhető meg 2018 óta, ami komoly egészségügyi problémákat okoz Jáván és Szumátrán. A maffia számára azonban ezek a körülmények nem jelentenek akadályt, hiszen az illegális szemétszállítmányokból származó haszon jelentős.

A délkelet-ázsiai országok nem voltak felkészülve az illegális szemétexportra, és a maffia ezt ki is használja. A törvényi szabályozások országonként eltérőek, és a hatóságok nem rendelkeznek elegendő erőforrással vagy szakértelemmel az ellenőrzéshez. Egyes államokban az illegális szemét elhelyezése nem is minősül bűncselekménynek, csupán kihágásnak, amivel a rendőrség nem foglalkozik.

Brüsszel szigorítja a szabályozást

Az Európai Unió is szigorítja az illegális szemétszállítás elleni fellépést, tudatában annak felelősségének, hogy az európai szemét elárasztja Ázsiát. A szabályozás érvényesítéséhez pénzre van szükség, mivel a legkönnyebben műholdakkal és drónokkal lehet ellenőrizni az illegális szállítmányokat.

Serena Favarin, az olasz Universita Cattolica del Sacro Cuore kriminológiai szakértője szerint a drónok által készített felvételek segíthetnek az illegális hulladékszállítás leleplezésében. Különösen fontos ez, amikor a műanyag hulladék elégetése során keletkező tüzek veszélyeztetik a környező levegő minőségét és az ott élők egészségét. Favarin hangsúlyozza, hogy a maffia jelentős hasznot húz ebből a tevékenységből, miközben a kockázat minimális.