Az ukránok újítása megváltoztatja a katonai taktikákat világszerte

Világszerte figyelemmel kísérik a katonai szakértők az ukrán pilóta nélküli felszíni hajók (USV) sikeres alkalmazását, amely új kihívások elé állítja a hagyományos tengeri hadviselést és védekezési stratégiákat. A The Diplomat szerint Kína haditengerészeti elemzői is tanulmányozzák a hasonló eszközökben rejlő potenciált.

Az ukránok sikeresen alkalmazták az USV-ket az orosz haditengerészeti létesítmények és hadihajók ellen, ezzel győzelmet aratva az orosz fekete-tengeri flotta felett, annak ellenére, hogy Ukrajnának nincs saját haditengerészete. Oroszország reakciója az volt, hogy távolabb helyezte flottáját a fenyegetésektől, ami aláásta a dominanciáját a Fekete-tengeren. Azonban új fejlemények szerint az orosz hadsereg két tengeralattjárót telepített a Fekete-tengerre, amelyek a rettegett hiperszonikus orosz Kalibr rakéták kilövésére is alkalmasak, így növelve Moszkva kapacitását a térségben. Az orosz flotta korábbi veszteségei elérhetik a 25-30 százalékot, ami miatt a további járművek védelme érdekében zártabb, a fronttól távolabb eső kikötőkbe vonultak vissza.

Kína, Oroszország szoros partnere, nem szeretne lemaradni a versenyben. A kínai Népi Felszabadító Hadsereg Haditengerészetének elemzői egy 2024 januárjában megjelent cikkben az USV-k kihívásaira és lehetőségeire összpontosítottak. Az eszközök előnyeiként említették a hatékony rejtőzködést, alacsony költséget, erős romboló képességet, intelligens irányítást és autonóm működést. Megfigyelték, hogy az USV-k nagyobb robbanóerővel rendelkeznek a légicsapásokhoz és rakétákhoz képest, valamint moduláris felépítésük révén változatos támadási módot tesznek lehetővé.

A kínai elemzők szerint a kikötői infrastruktúra és hajók védelme komoly kihívást jelent az USV-támadásokkal szemben. Egy több területet átfogó háromdimenziós védelmi rendszert javasoltak, amely az érzékelést, védekezést és támadást foglalja magában. Az érzékelés terén az aktív és passzív módszerek fontosságát hangsúlyozták, a part menti védelem modernizálása mellett pedig az információcsere fontosságát is kiemelték.

Az úszó védelmi gátak használata mellett egy új típusú kill chain hálózatot javasoltak, amely precíziós irányított fegyvereket és aszimmetrikus harcstílusokat alkalmazva maximalizálná a harci hatékonyságot.

Az USV-k ukrajnai alkalmazása rámutatott, hogy még egy kisebb állam is jelentős fenyegetést jelenthet egy nagyhatalom számára. Peking számára aggasztó lehet, hogy az ukrajnai eset példamutató lehet Tajvan számára, amely szintén vitatott hovatartozású terület Kína számára. Tajvan számára az USV-k alacsony költsége és autonóm jellege vonzó lehet, míg Kína igyekszik a saját javára fordítani a tanulságokat, és alkalmazni az USV-ket, valamint megfelelő védelmet kialakítani egy esetleges háborúban.

A frontvonalakon azonban az orosz erők továbbra is előretörnek, és a közelmúltban áttörték az ukrán védelmi vonalakat Semenyivka közelében. Az orosz Rybar X csatorna szerint az oroszok folytatják a nyomulásukat nyugati irányba, miután megszerezték több települést is. Az ukránoknak így újabb védelmi vonalat kell kialakítaniuk nyugatra, miközben az amerikai segélyek érkezése változtathat az erőviszonyokon.