Az észak-koreai és orosz olaj- és fegyverkereskedelem lelepleződött

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának előírásait, amikor jelentős mennyiségű finomított kőolajat szállít Észak-Koreába, és válaszul újabb amerikai szankciókat vetnének ki mindkét országra.

Az Egyesült Államokban egy tisztviselő állítása szerint Oroszország túllépte az Észak-Koreának évente megengedett 500 ezer hordós finomított kőolajra vonatkozó importkorlátot. Az amerikai tisztviselő szerint csak márciusban több mint 165 000 hordó olajat szállítottak, és figyelmeztetett arra, hogy az orosz és észak-koreai kereskedelmi kapcsolatok a kis földrajzi távolságok miatt ezek a szállítmányok folyamatosan fenntarthatók.

Az Egyesült Államok válaszként újabb szankciókat tervez bevezetni azon entitásokkal szemben, amelyek elősegítik Oroszország és Észak-Korea közötti fegyver- és olajkereskedelmet. Az amerikai tisztviselő emlékeztetett arra is, hogy korábban már összehangolták a szankciókat nemzetközi partnereikkel, mint például Ausztrália, az Európai Unió, Japán, Új-Zéland, a Koreai Köztársaság és az Egyesült Királyság.

A Reuters jelentése szerint Oroszország vétóval megakadályozta az ENSZ szakértői csoportjának mandátumának megújítását, amely csoport az Észak-Korea elleni szankciók betartását felügyelte. Ezen felül a jelentésben rámutattak arra is, hogy Észak-Korea ballisztikus rakéták szállításával támogatja Oroszországot Ukrajna elleni konfliktusában.