Lengyel bíró politikai menedékjogot kért Belaruszban

Tomasz Szmydt, a varsói tartományi közigazgatási bíróság egyik bírája Lengyelországból Belaruszba szökött, ahol politikai menedékjogot szeretne kérni, mivel ellenzi a lengyel kormány politikáját.

Szmydt a The Kyiv Independent szerint azt nyilatkozta, hogy a lengyel hatóságok az USA és Nagy-Britannia befolyása alatt háborúba vezetik az országot. A bíró kijelentette, hogy a lengyel nemzet a békét és a jószomszédi kapcsolatokat támogatja Fehéroroszországgal és Oroszországgal, és ezért van jelen Minszkben, hogy az igazságot elmondja. Donald Tusk kormányfő szerint Szmydt titkosított iratokhoz is hozzáférhetett.

Szmydt szerint oroszbarát nézetei miatt politikai üldöztetésnek és megfélemlítésnek volt kitéve Lengyelországban, ezért kényszerült elhagyni az országot. A lengyel tisztviselők árulónak nevezték, és Stanislaw Zaryn lengyel elnöki tanácsadó szerint a bíró Belarusz és Oroszország "propagandasztárjaként" fog új karrierbe kezdeni. Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter az X-en nyersen reagált Szmydt szavaira: „Áruló. Csak az a kérdés, mióta.”

A lengyel belbiztonsági ügynökség bejelentette, hogy vizsgálatot indított annak érdekében, hogy megállapítsák, Szmydt bírói tevékenysége során milyen titkos információkhoz férhetett hozzá. Belarusz, amely Oroszország egyik legszorosabb szövetségese és az ukrajnai háborúban is támogatást nyújt neki, Aljakszandr Lukasenka államfő vezetése alatt áll, aki a 2020-as elnökválasztást követően tömegtüntetéseket tapasztalhatott, amelyeket a karhatalom brutálisan leverte. Emiatt ezrek kerültek börtönbe, és sokan, például Lengyelországba menekültek.

A lengyel biztonsági szolgálatok egy másik esetben poloskákat találtak egy olyan teremben, ahol a lengyel kormánytagok készültek összeülni Katowicében. Az eszközöket az ülés előtt, a terem átfésülésekor találták meg, egyelőre nem tudni, kik helyezték el őket. A tervezett kormányülés a történtek ellenére lezajlott e helyen.

A nemzetközi kémkedési tevékenységek fokozódása a lengyel biztonsági kihívásokat is növeli, különösen a 2022-es ukrajnai orosz invázió óta, amikor Lengyelország a NATO-tag államként az Ukrajnába áramló humanitárius és katonai segélyek elosztópontjává vált. Előző hónapban több embert is elfogtak a lengyel szolgálatok, akik az ukrán határhoz közeli, az utánpótlásban jelentős szerepet játszó Rzeszow-Jasionka reptéren kémkedtek.