Kettős fenyegetés: amikor a hackerek egymás után használják a wifi routerét

Amikor a szerencsétlenség úgy hozza, hogy egyszerre több rosszindulatú támadó is a wifi routerén garázdálkodik, az nem csak bosszantó, hanem komoly biztonsági kockázatot is jelent. A Trend Micro kutatói szerint ilyenkor a hackercsoportok vagy díjat kérnek egymástól, vagy egyszerűen párhuzamosan használják a behatolt eszközt.

Nem ritka eset, hogy egy wifi router egyszerre több rosszindulatú fél célpontjává válik. A Trend Micro kiberbiztonsági kutatói szerint előfordulhat, hogy egy már kompromittált routert egy másik támadó is megtalál, és vagy fizetést kér a már ott lévő csoporttól, vagy egyszerűen saját céljaikra használják a routert, anélkül, hogy tudnának egymás tevékenységéről.

A jelenséget a gyakorlatban is megfigyelték, például az Ubiquity EdgeRouter-szériájánál, amelyet több hackercsoport is feltört, különböző motivációkkal, például állami vagy pénzügyi indíttatásból.

Az EdgeRouter termékek különösen vonzó célpontnak bizonyultak a támadók számára, mivel sok felhasználó nem konfigurálta megfelelően a biztonsági beállításokat. A Trend Micro hangsúlyozza, hogy ez a probléma nem csak az említett gyártó termékeire korlátozódik, hanem más hálózati eszközökre is igaz.

A hálózati berendezések fejlett operációs rendszereken futnak, ami ideális környezetet biztosít a kibertámadások végrehajtásához. A tanulság: a biztonsági beállításokat és a szoftvert (firmware-t) érdemes naprakészen tartani, hogy megnehezítsük a támadók dolgát. Ebben az összefüggésben fontos megemlíteni, hogy a Microsoft beismerte, nem tudja automatikusan javítani a Windows 10 egyik hibáját, ami a BitLocker lemeztitkosítási megoldás sebezhetőségét érinti, és a felhasználóknak manuálisan kell beavatkozniuk a helyreállítási partíció méretének növelésével. Ez a folyamat nem egyszerű, és a kevés informatikai jártassággal rendelkező felhasználóknak nem ajánlott. A Windows 10 működését nem befolyásolja érdemben a beragadt frissítés, de a helyreállítási lemezen legalább 250 MB tárhely szükséges a javításhoz. A hasonló problémákkal küzdő Windows 11 esetében a Microsoft egyelőre nem nyilatkozott.

A technológiai fejlődés más területeken is új lehetőségeket nyit meg. A YouTube például új, mesterséges intelligenciára (MI) alapuló funkciókat tesztel, amelyek segíthetnek a tartalomgyártóknak abban, hogy miről készítsenek videókat. A YouTube-ot eddig elkerülte az MI-láz, de a Google most mérlegeli a lehetőségeket ezen a platformon is. Az új funkció, amelyet a YouTube Studio asztali böngészős változatában tesztelnek, videóötletek ajánlásával segítheti az alkotói válság leküzdésében. A tesztelés egyelőre csak kis számú, angol nyelvű tartalomgyártó bevonásával történik, és az eszköz segíthet a tartalomgyártóknak abban, hogy milyen témákra lehetnek a követőik kíváncsiak, és hogyan építsék fel a témát.

Az Instagram is új funkciókkal bővült, amelyek tovább növelik a felhasználói interakciót és a tartalom személyre szabását. Az egyik ilyen újdonság a "reveal" nevű funkció, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók rejtett történeteket hozzanak létre, amelyeket csak azok a követők láthatnak, akik előzőleg üzenetet küldenek. Ezenkívül a "Add Yours Music" matrica segítségével a felhasználók megoszthatják kedvenc zenéiket, és inspirálhatják követőiket, hogy ők is megosszák a hangulatukat tükröző dalokat. Új keretek is érkeztek, amelyekkel a fotókat virtuális polaroid fotókká lehet alakítani, és egy új funkció lehetővé teszi a képeken és videókon szereplő objektumok matricaként való felhasználását. Az Instagram már megkezdte az újdonságok bevezetését, így hamarosan minden felhasználó számára elérhetővé válnak.

A technológiai újítások terén az Apple is tervezi a piacra lépést egy újragondolt iPhone-nal, amely 2025-ben kerülhet a boltok polcaira. A 9to5mac információi szerint az iPhone 17-család tagjai frissített külsővel és kisebb dinamikus szigettel érkezhetnek, az iPhone 17 Slim pedig a legvékonyabb modellként titánból készült vázzal debütálhat. Az új modellek A18 vagy A19-es processzorokkal, 8 vagy 12 GB RAM-mal, valamint 24 megapixeles előlapi kamerákkal érkezhetnek, ami jelentős fejlődést jelenthet a jelenlegi 12 megapixeles szenzorokhoz képest.

A Viber bevezeti Magyarországon a hívószámazonosítást, amely segítségével a felhasználók maguk dönthetik el, hogy mikor válaszolnak ismeretlen hívásokra. A hívószámazonosító funkció mostantól Magyarországon is elérhető a Viber androidos alkalmazásában. A funkciónak köszönhetően a felhasználók egy figyelmeztető üzenetet kapnak a Vibertől, amikor ismeretlen számról érkezik a hívás, amit a rendszer „biztonságosnak” vagy „potenciálisan spamnek” jelöl. A spamvalószínűségi mutatót egy belső rendszer állapítja meg számos tényező alapján, beleértve a korábbi, más Viber-felhasználóktól érkező spamjelentéseket is. A Viber arra ösztönzi a felhasználókat, hogy a Jelentés gomb megnyomásával jelentsék a kéretlenül reklámozó hívásokat, így segítve a rendszer fejlesztését és mások védelmét a beérkező spamektől.