Izrael szokatlanul kemény közleményben tiltakozik Mahmud Ahmedinezsád budapesti látogatása ellen

Izrael budapesti nagykövetsége szokatlanul kemény közleményt adott ki Mahmud Ahmedinezsád volt iráni elnök budapesti látogatása kapcsán.

Mahmud Ahmadinezsád, Irán korábbi elnöke, aki önjelölt holokauszttagadóként ismert, és aki a holokausztot és annak áldozatait gúnyoló, lekicsinylő és megkérdőjelező eseményekért felelős, mint például a 2006-ban megrendezett hírhedt holokauszttagadó konferencia. A nagykövetség közleménye szerint Ahmadinezsád, mint a terrorizmust támogató iráni rezsim egykori elnöke, folyamatosan Izrael elpusztítására szólított fel. A közlemény hangsúlyozza, hogy egy ilyen személy meghívása, hogy előadást tartson diákoknak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, súlyosan sérti a holokauszt áldozatainak emlékét.

A közlemény kiemeli, hogy vasárnap Budapesten megemlékeztek az izraeli Holokauszt Emléknapjáról, ahol külön kihangsúlyozták a magyar zsidóság kiirtásának 80 évvel ezelőtti kezdetét. Az izraeli nagykövetség szerint Ahmadinezsád látogatása súlyosan sérti és megtiporja a holokauszt során meggyilkolt mintegy 600.000 magyar zsidó állampolgár emlékét.

A magyar és az izraeli kormány között az utóbbi években kifejezetten szoros volt a kapcsolat, ezért a mostani közlemény keménysége szokatlannak számít. A Hetek szerint a Dolate Bahar iráni lap részleteket közölt Ahmadinezsád beszédéből, amelynek címe „Közös értékek a globális környezetben” volt, és a természetről és környezetről szólt.

A Telex megkereste az NKE sajtófőnökét az ügyben, és amint válaszolnak, közölni fogják a feleletet.